Francisco Molino, hàbits d’higiene i alimentació

Sembla que el tema tractat el passat dillunsa l’AUGA sigui del més sentit comú. Tots ens adonem quan un aliment no està en bones condicions i de què cal prendre unes mesures higièniques per evitar possibles intoxicacions alimentàries. Però, malgrat això, un 30% de les intoxicacions alimentàries es produeixen a les llars. Per tant no està de més tenir molt present les recomanacions que ens presentà Francisco Molino en la conferència del passat dilluns. Per prevenir toxiinfeccions alimentàries és important respectar unes normes d’higiene durant la preparació i la conservació dels menjars, que ajuden a garantir que els aliments siguin segurs: NETEJAR, SEPARAR, COURE I REFREDAR.

La primera norma bàsica és el rentat de mans abans de manipular qualsevol aliment i utilitzar diferents estris per cada aliment. També cal separar els aliments crus dels cuinats a dins de la nevera. Un altre regla important és la cocció. La cocció elimina els microorganismes perillosos dels aliments. Si no s’arriba a la temperatura adequada els microorganismes sobreviuen. Tinguem present que l’ou cru pot transmetre la salmonella. Hem de tenir en compte que alguns microorganismes es multipliquen molt ràpidament si el menjar es conserva a temperatura ambient. Per sota dels 5°C i per sobre dels 65°C el creixement dels microorganismes es retarda o s’atura. També cal refrigerar el més aviat possible els aliments cuinats.

També va parlar de la contaminació creuada que es pot donar quan els aliments estan en perfectes condicions, però la persona no ha pres les mesures higièniques pertinents (ha contaminat els aliments per no tenir les mans prou netes o bé els ha contaminat perquè tenia alguna malaltia infecciosa i no s’ha posat mascareta). Són coses que cal tenir en compte sobretot si a la llar hi tenim persones delicades de salut.

En resum per una alimentació segura sempre cal una bona neteja i desinfecció dels estris de cuina, així com una bona cocció dels aliments, mantenir la cadena de fred, descongelar els aliments a la nevera, congelar el peix fresc per eliminar els anisakis, etc. Mesures que cal tenir-les present per evitar possibles intoxicacions.