El doctor Estivill, envelliment i son

Amb un llenguatge planer i amb una gran simpatia, el doctor Estivill, expert en patologies del son, va saber captar molt l’atenció del nombrós públic que omplia el teatre l’Ateneu el passat dilluns a l’AUGA.

Parlà d’envelliment i son i lògicament es va centrar en les persones grans.

Comentà que dormir és una activitat molt important i necessària. Dormim per estar desperts i poder funcionar bé de dia. El son és un taller de reparació física i de configuració de la memòria. Explicà que durant la nit tenim diferents cicles i que cada cicle té una fase de son lleuger, seguida d’una fase de son profund i d’una fase REM (que és quan hi ha una activitat cerebral més alta i es produeixen els somnis). Si ens despertem en una fase REM és quan recordem el què estem somniant.

Comentà que una persona necesita dormir un nombre determinat d’hores segons l’edat. Un nen de 5 anys necessita 11h., un adolescent 9h., i una persona gran en té prou amb 6/ 7 hores.

Explicà que el temps del son està controlat pel rellotge circadià que varia segons les persones ( hi ha unes persones que són molt matineres i d’altres que estan ben despertes fins a altes hores de la nit). Va recalcar que és important que durant el dia fem activitat física, caminem, que ens toqui la llum del sol i que portem una vida activa segons les nostres possibilitats. Quan baixa la llum del sol el cos comença a generar una hormona, la melatonina, que produeix la son. Amb la llum del sol, el nivell de melatonina és baix i per tant estem desperts. El rellotge biològic està sincronitzat amb la natura. Dormir i estar despert és un cicle circadià. El cervell està programat per dormir de nit (d’aquí ve els problemes que tenen les persones que fan torns de treball diferents).

El dr. Estivill parlà de què l’insomni és un símptoma i que cal veure sempre quina és la causa ( explicà que alguns malalts d’alzheimer tenen problemes de son; també algunes malalties psiquiàtriques, així com persones que tenen dolor i fa que no els deixi descansar bé). També va fer referència breu a alguns hàbits ( sopar lleuger, no prendre cafeina ni estimulants, no mirar pantalles dues hores abans d’anar a dormir…). Hàbits que hem de tenir en compte per poder descansar millor.

També parlà, amb molt de sentit de l’humor, de les persones que ronquen. Explicà que hi ha solucions per resoldre-ho i que la persona pugui descansar millor. Qui tingui aquest problema és important que ho consulti a fi de què pugui dormir millor. Un altre tema important que va sortir, és el tema de l’angoixa. Hi ha moltes persones que no poden relaxar-se i donen voltes als seus problemes. Cadascú ha de trobar la manera de relaxar-se i si tantes dificultats té convé consultar-ho al metge per buscar una solució. Com a conclusió cal seguir unes bones rutines diàries, perquè dormir poc o malament pot causar cansament, somnolencia, dificultats de concentració i pèrdua de memòria. El descansar bé és fonamental per la salut.