Joan Anton Català i l’any Joan Oró

Joan Oró fou un bioquímic nascut a Lleida l’any 1923. Aquest any, al ser el centenari del seu naixement, el Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Oró han impulsat la celebració de l’any Oró en reconeixement d’un gran científic que va fer contribucions cabdals sobre l’origen de la vida.

En Joan Anton Català, màster en astronomia i astrofísica i llicenciat en química, fou el ponent de la conferència. Ell és el comissari de l’any Oró i ens feu un repàs de la vida de l’il·lustre científic.

Ens explicà que de ben petit, Joan Oró ja es formulava moltes preguntes i es comprava molts llibres de ciència. Tenia molta curiositat i als 16 anys decideix que cercaria l’origen de la vida. Per això estudià química, biologia i geologia. Quan acaba la carrera de química a la UB se’n va amb una beca a Houston i es doctora en bioquímica.

A la cerca de vida fora de la Terra: el gran bioquímic català va ser pioner en l’establiment d’un vincle entre l’origen de la vida a la Terra i el cosmos. Una de les seves contribucions més importants fou el 1959, quan va aconseguir sintetitzar l’adenina, un component de l’ADN (molècula que transmet la nostra herència genètica)

L’any 1963 en va ser nomenat catedràtic de la Universitat de Houston des d’on va fundar i dirigir el Departament de Ciències Bioquímiques i Biofísiques.

A partir d’aleshores va col·laborar en diversos projectes d’investigació espacial de la NASA, on va analitzar roques i altres mostres de material de la Lluna.

Va tornar a Catalunya l ‘any 1980 per a col·laborar en nous plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia. Va ser diputat per CIU per la circumscripció de Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor científic del president Pujol, però les condicions que el país li oferia distaven força de les que gaudia als Estats Units i va tornar a Houston, fins a la seva jubilació, el 1994.

Al ser el centenari del naixement de Joan Oró, es fan conferències arreu. També s’ha fet un documental que podrem veure per televisió i una exposició itinerant que ens agradaria que pogués arribar a Igualada. La conferència del passat dilluns ens apropà  a la vida i obra d’un reconegut científic mundial.