El làser i les seves aplicacions

En Lluís Prat Vinyes, doctor en enginyeria de telecomunicacions i catedràtic jubilat de la Universitat Politècnica de Catalunya, ens parlà el passat dilluns del làser i de les seves aplicacions.

El làser és un dispositiu que emet llum. A diferència de la llum blanca, la llum solar, el làser té unes propietats especials i moltíssimes aplicacions en tots els camps de la ciència i de la tècnica de la nostra societat.

LASER és un acrònim anglès que vol dir Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, que vol dir la amplificació de la llum per emissió estimulada de radiació.

La seva invenció fou l’any 1960. Des de llavors, el làser s’ha tornat omnipresent, trobant utilitat en milers d’aplicacions altament variades i en tots els àmbits de la societat actual, incloent-hi l’electrònica de consum, la tecnologia de la informació, la recerca biomèdica, la cirurgia, la indústria i en les aplicacions militars. S’ha considerat com un dels desenvolupaments tecnològics més influents del segle XX.

S’utilitza en eines de precisió per tallar el ferro, diamants,… També té moltes aplicacions en cirurgia (per eliminar varius, treure una catarata, en la cirugía de pròstata, etc.). En estètica per rejoveniment facial, per eliminar taques de la pell o per depilació. És imprescindible en comunicacions i en senyals de televisors i internet. També en impressores làser, en llegir els codis de barra dels productes de consum, en reproductors de DVD, etc. Els làsers també s’han utilitzat en instruments que cartografien les superfícies dels planetes i fins i tot l’han fet servir per mesurar la distància entre la Terra i la Lluna.

Les aplicacions són tantes i tan diverses que avui en dia és imprescindible pel funcionament de la indústria, de la maquinària, de les comunicacions, del consum, de la recerca mèdica, etc. Tota una revolució tecnològica amb infinitat d’aplicacions!