Txell Feixas visita AUGA

En el Programa del curs 2022–2023, i en la penúltima sessió del segon trimestre, hem tingut a la periodista Txell Feixas, que ha mantingut un diàleg obert, valent i clarificador amb la també periodista Laura Martín, que ho feia en nom d’AUGA.

La Txell fa més de 20 anys que es dedica al periodisme i, els últims, els ha dedicat a ser corresponsal a l’Orient Mitjà des de Beirut per a la Corporació de Mitjans Audiovisuals. Durant la seva dilatada trajectòria professional de més de dues dècades, ha cobert la guerra de Síria, el conflicte bèl·lic a l’Iraq, la caiguda d’Estat Islàmic, el retorn del règim talibà a l’Afganistan o el terratrèmol de Turquia, entre altres esdeveniments.

Ha publicat “Dones valentes” al 2020, i “Aliades. Les nenes de Xatila desafien les regles del joc” aquest 2023.

En el diàleg, hem pogut escoltar les experiències i realitats socials i bèl·liques viscudes per la Txell a l’Orient Mitjà, on, com moltes vegades ja s’ha dit, en el patiment de les dones i els infants la realitat supera la ficció i els fets són sovint aterradors.

Fins i tot, en temps de pau és tal el masclisme contra les dones que es manté la negativa de molts pares a que les seves filles juguin a bàsquet o a qualsevol altre esport, i el càstig que els pot caure és sonat. No cal ni dir que les nenes i noies no ho poden ni somiar.

Però, sembla que en aquest món de foscor hi ha una llum d’esperança i un pare valent a aconseguit que això comenci a canviar, la Txell en el seu últim llibre, “Aliades”, ens parla de com la creació d’un equip de bàsquet està ajudant a crear una xarxa de sororitat, a canviar poc a poc les coses, i a empoderar aquestes noies, noies valentes que lluiten, ja no només per sobreviure, sinó per viure.

Gràcies a la Txell i a la Laura, durant els 80 minuts de la xerrada la nombrosa assistència ha escoltat amb plena atenció els seus relats i les seves vivències, que han impactat enormement a tothom.

En acabar la sessió, al vestíbul de l’Ateneu, Txell Feixas ha signat molts exemplars del seus dos llibres, mentre entre el públic assistent i Feixas es teixien converses i més preguntes.