Característiques del modernisme amb Gemma Martí

Gemma Martí i Rey  va analitzar les característiques del modernisme centrat en l’arquitectura i en concret en l’obra de Domènech i Montaner. Va fer un repàs pel llegat patrimonial que va deixar l’arquitecte a

Barcelona, Reus i Canet de Mar on es concentren les obres més representatives. A la ciutat de Barcelona hem de destacar, entre altres edificis, l’hospital de Sant Pau, la Casa Lleó i Morera i el Palau de la Música. A Reus també hi ha un gran patrimoni arquitectònic de Domènech i Montaner com la casa Navàs i l’institut Pere Mata que fou un psiquiàtric.

Va destacar que el Modernisme era una arquitectura funcional, simbòlica, que s’inspirava en la naturalesa. També que era una arquitectura higienista amb recobriments ceràmics, bona ventilació i sobretot que buscava sempre la llum natural. Cal destacar que els edificis modernistes tenen grans vitralls de colors i claraboies per on entra la llum.

És una arquitectura monumental amb una gran decoració de ceràmiques vidriades, esgrafiats vitralls de colors, baranes i ornaments de ferro forjat, escultures de pedra i una gran treball de fusta i marqueteria. La decoració dels edificis es centrava molt en la naturalesa i tots presentaven una gran riquesa ornamental.

Cal reconèixer i valorar el patrimoni arquitectònic modernista de la ciutat de Barcelona on hi ha edificis d’incalculable valor que són representatius d’aquesta tendència arquitectònica de començaments dels s. XX, sent Domènech i Montaner el màxim representant.