Louis Armstrong, el primer gran del Jazz

El passat dilluns, 27 de març, en Pau Fuster ens parlà de la vida i de l’obra del gran trompetista de jazz, Louis Armstrong. El conferenciant és un gran expert en la música de jazz i l’hem pogut escoltar diverses vegades a l’Auga. Mentre ens explicava la biografia de Louis Armstrong, anàrem escoltant les gravacions més representatives de l’excel·lent músic.

Recordem que Louis Armstrong era de família molt humil. Va néixer el 4 d’agost de 1901 a Nova Orleans i es va criar en un barri marginal de la ciutat. Des de ben petit va tenir els seus primers contactes amb la música criolla i per guanyar algun caleró per l’economia familiar feia tota mena de feinetes pel barri de Storyville, el famós districte de la prostitució de Nova Orleans. Allà escoltava la música que es tocava en els salons de ball i se li despertà un gran interès per la música popular d’aquelles bandes musicals.

De molt jove començà a tocar en les orquestres de Nova Orleans que tocaven en els vaixells de vapor del Mississipí. De seguida destacà en les seves interpretacions amb la trompeta i revolucionà l’estil i la manera de tocar, de manera que els altres músics de vent el volien imitar. La seva fama va anar creixent i va marxar cap a Nova York, los Angeles, Washington….,fins a fer una gira per Europa on aconseguí un èxit espectacular a Paris.

Armstrong va popularitzar la música de jazz per tot el món i ha passat a la història pel seu virtuosisme amb la trompeta. Com a trompetista virtuós, Armstrong tenia un toc únic i un extraordinari talent per a la improvisació melòdica.