A l’AUGA es va retre homenatge al Mestre Just

La sessió del passat dilluns 19 de desembre va ser un reconeixement a la figura del mestre Joan Just. En Jordi Dalmau va fer un ampli repàs de la seva vida, com a músic i com a persona. Destacà que era un home just, de conviccions, treballador i exigent. Després intervingué en Daniel Mestre que va fer una valoració com a músic,pedagog, director i compositor, destacant  el nivell musical del mestre i que era una persona oberta a tot tipus de músiques i tendències.

Tot seguit el Cor d’Homes dirigit per Carles Prat interpretaren unes nadales tradicionals catalanes però amb harmonitzacions del mestre Just. La interpretació fou excel·lent.

Per acabar en Daniel Mestre entrevistà a tres alumnes seves: la Pepita Jorba, la Teresa Roig i la Maite Torrents. Totes elles destacaren la implicació del mestre Just en l’àmbit musical. Era exigent però  sabia acompanyar molt bé el seu alumnat i potenciar el millor de cadascú. Per finalitzar l’acte la Maite Torrents juntament amb la Teresa Roig tocaren a quatre mans al piano, l’himne del Patge Faruk.

La sessió va ser un bon i merescut homenatge a una figura que ha deixat un gran llegat a la ciutat d’Igualada. Sense ell, el desenvolupament de la música a la nostra ciutat, en plena postguerra i en un temps de precarietat social i econòmica, hauria estat molt diferent. Va saber enriquir l’ambient musical creant la  Banda d’Igualada i la Coral Mixta. També va potenciar molts alumnes que després han sigut músics destacats. Va encoratjar-los a que seguissin estudis musicals. Sense el seu suport i influència, potser no haurien arribat al nivell que van assolir.

Eren uns anys difícils, de pobresa i repressió i les autoritats del règim volien tancar el conservatori. Gràcies a ell no es va tancar. Hem de recordar també que va salvar l’orgue de Santa Maria,que quan l’anaven a cremar, va interpretar el tango de La cumparsita, demostrant que l’instrument també servia per tocar tot tipus de música, no només religiosa.  

És important reconèixer i valorar les persones que han deixat una empremta tan important a la nostra ciutat. El dilluns passat tots vàrem aprendre més coses de la vida i de l’obra del mestre Joan Just.