A Auga es parlà de Sant Ignasi de Loiola

L’historiador David Farré ens parlà  el passat dilluns de la vida de Sant Ignasi, fent un recorregut per la seva vida i obra.

Iñigo López de Loiola (Sant Ignasi), va néixer en una família noble vinculada a la cort de Castella. Com a noble tenia l’obligació de tenir armes i defensar la seva família. Fa de patge i seguidor de dos nobles de Castella, un d’ells el duc de Nájera i mostrava habilitats per negociar els conflictes entre bàndols nobiliaris. Defensa Pamplona durant el setge francès (1521) i una canonada li trenca la cama dreta.

Durant la seva convalescència llegeix la vida de Jesús i vides de sants i fa una reconversió en la seva vida. Peregrina cap a Montserrat i al passar per Igualada decidí comprar un vestit de sac, un sarró i unes espardenyes (en podem veure una rèplica molt fidedigna a Cal Maco). Arriba a Montserrat el 21 de març de 1522, on deixa l’espasa als peus de la Moreneta i substitueix el vestit de cavaller per una tela de sac, símbol del pelegrí.

Vol arribar a Barcelona per embarcar-se cap a Terra Santa, però l’epidèmia de pesta que assota la ciutat l’obliga a quedar-se a Manresa on viu una transformació interior. S’entrega totalment a la pregària i a la pobresa i escriu les línies fonamentals dels seus “Exercicis Espirituals”.

L’estada de Sant Ignasi a Manresa -molt més llarga del què estava previst- té un gran relleu en la seva biografia. Per aquest motiu, la ciutat on avui la Companyia de Jesús compta amb el Centre Internacional d’Espiritualitat Cova de Sant Ignasi, és un dels llocs fundants de l’espiritualitat ignasiana.

El febrer de 1523 viatja finalment a Terra Santa i desitja quedar-s’hi, però quan torna de Jerusalem, entén que ha de fer alguna cosa diferent al què havia previst. Decideix estudiar i ho fa a Barcelona, Alcalá, Salamanca i París. En aquesta última ciutat reuneix els seus primers companys i l’any 1540 neix la Companyia de Jesús que s’estendrà per tot el món.

Sorgeixen col·legis a tots els continents i apareixen les primeres universitats. Ja després de la mort d’Ignasi, es redacta la Ratio Studiorum (1599), una guia o pla d’estudis que recull la teoria i pràctica docent dels jesuïtes. Amb el temps, l’activitat de la Companyia es va anar diversificant cap a diferents camps. Ignasi de Loiola va morir a Roma el juliol de 1556, però la seva tasca perduraria. El seu esperit i ideal d’acció quedaven assegurats.