Jaume Ortínez: La transhumància

Un nombrós públic va omplir el teatre l’Ateneu per escoltar la conferència d’en Jaume Ortínez sobre els ramats transhumants. La finalitat d’aquests ramats era bàsicament per aprofitar la llana, a part de la carn. La llana va vestir la població dels països desenvolupats fins a mitjans del s.XIX. Necessitàvem llana pels matalassos, per teixir mantes, boines, barrets, abrics… Més tard arribà el cotó d’Amèrica, que s’utilitzà més per la roba de primavera-estiu.

Ens sorprengué saber que les ovelles és l´únic mamífer que té escates com els peixos. Això li dona a la peça de llana una impermeabilitat.

Durant la conferència es projectaren imatges del recorregut de les carrerades i de les feines pròpies del treball de la llana; esquilar, rentat de la llana per treure’n les impureses i un cop seca, ja es pentinava i es filava i ja es podia teixir.

Es projectà un vídeo on s’il·lustrava tot el procés artesanal de fabricació.

També parla de les carrerades i de què la legislació respecta el seu camí. Si el ramat ha de travessar una carretera, s’obre un pas subterrani. Com a curiositat comentà que, un cop una ovella ha fet un recorregut, ja el recorda sempre. Totes les ovelles guarden memòria del seu itinerari.

La conferència d’en Jaume ens apropà a una activitat econòmica que va ser molt important a la nostra comarca, perquè fins que no arribaren les fibres sintètiques a la segona meitat del s.XX, la llana va ser imprescindible per la confecció de roba d’abric. Actualment la llana no té cap valor, però els ramats d’ovelles són molt importants per netejar els boscos. Així que és important protegir-los perquè si el sotabosc està net, es poden evitar molts incendis forestals.