Els motius de la festa

Aquest dilluns, l’anterior a la celebració dels Tres Tombs, A​UGA i el Gremi de Traginers han volgut explicar​ els motius històrics de la ​festa​​ a un auditori que omplia totalment ​el teatre de ​l’Ateneu,​​ ​Una història compartida amb els equins des de fa mil·lennis i que ara pràcticament s’ha acabat.

Es va recordar com​,​ fins als anys seixanta del segle passat, cavalls i carros treballaven normalment pels nostres camins i carrers. Es van donar xifres dels traginers i animals que hi havia a Igualada i a pobles de la comarca. Es va parlar del preu d’un cavall a l’any 1950 (35.000 pessetes) i com, a partir de 1953​,​ aquest valor va ​anar ​caient per la compra cada cop més forta de camions importats i de furgonetes. Per pantalla és va recollir el testimoni, per poder-lo guardar, de tres antics traginers explicant llur feina​. Tot seguit​,​ Marta Marimón va comentar el significat d’una colla de paraules dites per aquests traginers i que és perdran aviat en no estar en ús.

Xavier Ros va parlar de la feina de traginers dels seus avis i pares, dels cavalls que tenien i dels tipus de feina que feien cada un d’ells. Va explicar també com és va començar el Museu del Traginer i la trajectòria actual d’aquest ​M​useu. Jordi Oll​é​, descendent de la família que portava la Companyia de Diligències d’Igualada a Barcelona i net de l’impulsor de la construcció de l’actual Diligència va fer un retall d’història dels viatges en diligència amb les peripècies inherents a un trajecte llavors llarg i perillós.

Magí Molas, President del Gremi de Traginers​,​ va tancar l’acte convidant tothom als tres Tombs i encoratjant als “tonis” perquè pugin arribar al segon centenari de l’entitat, mentre les notes del “Valset dels Tres Tombs” és fonien amb aplaudiments del públic.

A continuació us deixem amb l’enllaç de dos vídeos molt interessants:
1. Acte dels Traginers a l’AUGA
2. Audiovisual història Traginers

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.