El temps de les Indianes a Igualada

Lluís Roset, igualadí ben conegut, va trobar enmig d’una antiga documentació familiar tot el que feia referència al treball d’una fàbrica d’Indianes durant el 1813. Des del llibre dels colors on s’explica com elaborar cada un del tints fins a detalls de com blanquejar el teixit i, sorprenentment també, les làmines dibuixades i pintades amb els motius que acabarien “estampats” sobre les teles.
Tota aquesta documentació es fonamental per certificar la gran importància que la fabricació de les indianes va tenir a Igualada per rellançar una indústria tèxtil que no podia seguir el passos de la mecanització per manca d’energia hidràulica o combustible.
La vistositat dels dibuixos i motius de les indianes van propiciar un gran èxit a la Península i colònies d’Amèrica.
La fabricació d’indianes requeria molt personal i molt especialitzat i, així, l’ocupació laboral fou molt intensa a Igualada i entorns i propicià una integració laboral des d’edats molt joves.
Marta Vives, Directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i una de les persones que va analitzar aquesta documentació sortosament trobada, va explicar a l’AUGA aquesta activitat i el context ciutadà de l’època. Va passar també per pantalla les fotografies del dibuixos trobats i el públic va poder copsar la bellesa i bon gust d’aquella teixits. Teles, tot sigui dit, que és podien rentar moltes vegades sense perdre gens els colors.

L’AUGA reprendrà la seva activitat el dilluns dia 14 amb la presència del P.Bernabé Dalmau que parlarà del bisbe salvadoreny Oscar Romero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.