Copons, els negociants

Dilluns passat a l’AUGA, Assumpta Musset ens va acostar al món dels negociants de Copons. Compraven els gèneres a Barcelona i entorns. Els venien a mercats i ciutats de la Península i de fora. Es movien en grups familiars utilitzant carruatges. Entre el gèneres més venuts: la roba, de tots tipus però especialment puntes de coixí i “indianes” ben acolorides.

Venien “la moda” a crèdit i la cobraven a collita. Informaven als fabricants sobre els gustos canviants de la gent, tant en dissenys com en colors, La “moda” no era igual a totes les regions. Estaven al cas de la Cort i els seus gustos i, en la seva mesura, miraven de fer-los assequibles als ciutadans.

Van començar oferint i portant els seus productes casa per casa: primer a les mestresses i, més endavant, oferien als homes eines elaborades a Ripoll. Van crear unes xarxes de distribució impecables. També uns sistemes per moure els diners que van derivar en bancs, algun dels quals encara perduren -que ja és dir. I tot això ho van fer al segle divuit “els de Copons”.

Dilluns vinent, Enric Prats ens recuperarà els remeis medicinals tradicionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.