Thubten Wanchen, el Tibet

La presència del monjo budista i representant de la Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wanchen, a la sessió d’AUGA va despertar notable interès i no va decebre.

Va començar explicant la invasió del Tibet l’any 1959 per part de l’exèrcit Xinès. Una guerra desigual que es va saldar amb l’assassinat d’un milió dos-cents mil dels sis milions de tibetans existents en aquell moment.
Wanchen va expressar el respecte i bona harmonia amb totes les religions, especialment amb els cristians, a qui va retreure la poca pràctica religiosa i espiritual dels seus joves. Va comentar la bona entesa amb Montserrat i el recent treball conjunt de publicació d’un llibre. Va insistir en la dimensió espiritual de les persones, en la conveniència de la meditació i en l’eficàcia del pacifisme.

El moment polític actual del Tibet, -un territori equivalent a la suma d’ Alemanya, França i Espanya amb immensos recursos en urani i or- es de desesperança per la consolidació de la invasió xinesa en tots els aspectes: la llengua i escriptura tibetana pot desaparèixer, les ciutats s’omplen de xinesos que ocupen tots els llocs de l’administració i l’economia. Totes les botigues les ocupen els xinesos. En aquest punt va fer un advertiment a totes les nacions sobre l’habilitat dels xinesos en conquerir-ho tot silenciosament.

Preguntat pel Dalai Lama, amb qui Thubten Wanchen es reuneix sovint, va pronosticar que viurà fins als 113 anys (ara en té 80) i que la vessant política de la seva acció l’anirà cedint a un monjo ja escollit.
En acabar la seva estada al teatre, el simpàtic i rialler monjo es va reunir amb la petita comunitat tibetana d’Igualada.

auga_tibet

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.