Ser molt eficaços al ser solidaris

La sessió de l’AUGA d’aquesta setmana comptà amb la presència de Francesc Mateu i Hosta, director d’Oxfam Intermón a Catalunya, metge amb llarga experiència a Bolívia i responsable de projectes a l’Àfrica. La xerrada formava part dels actes de l’Octubre Solidari. Mateu va venir a parlar de com fer al màxim rendible l’ajuda que la gent dóna a Oxfam i en va posar exemples coneguts.

El títol de la seva intervenció era: ” Pous, escoles i hospitals…?…No!, lluita contra la desigualtat”  i sota aquesta idea va explicar com projectes nascuts als anys setanta amb la idea de “construir-los-hi…” han quedat desfasats i són una càrrega més que no pas una ajuda.

Amb l’import que és podia destinar a Etiòpia fent pous, és van recuperar els drets de “denominació d’origen” que sobre el cafè etíop ostentava una primera i molt coneguda marca mundial de cafeteries. El resultat econòmic de l’operació ha estat i seguirà essent espectacular en els propers anys.  En el mateix tema del cafè, les accions contra el monopoli dels compradors fan molt més rendible el treball dels cultivadors.

Mateu va canviar el concepte de lluita contra la pobresa pel de lluita contra la desigualtat. Les 80 persones més riques del planeta tenen més riquesa que els 3.500 milions de persones més pobres i, en això, la injusta distribució dels impostos hi té molt a veure.

La setmana vinent, Thubten Wanchen ens parlarà del Tibet: el país de la neu i el budisme sota l’opressió.

auga_oxfam02

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.