Victòria Rabal explica l’art del paper fet a Capellades

La directora del Museu Molí Paperer de Capellades va protagonitzar l’última sessió de l’AUGA. Victòria Rabal, amb 30 anys d’experiència al capdavant d’aquest l’equipament cultural, va explicar l’art del paper i l’evolució de la indústria paperera, en un Teatre Municipal l’Ateneu amb uns quatre-cents assistents.

Fundat el 1958, el de Capellades és un museu on es segueix fabricant paper, de qualitat molt alta. Des de paper amb marca d’aigua, d’ús tradicional, fins a nous suports útils i elegants, que poden desdoblar el seu ús i convertir-se en llavors de diverses varietats de plantes. Rabal també va mostrar paper amb brots que poden germinar, després de mantenir-lo humit durant poc temps. La directora va explicar que precisament una part dels ingressos del museu prové de la fabricació.

El Museu Molí Paperer de Capellades va rebre 27.000 visites el 2013, amb un petit repunt respecte el 2012 i amb una caiguda més suau que la mitjana general durant els primers anys de la crisi econòmica. Entre els principals al·licients del museu, Rabal va destacar el fet de poder veure tot el procés de fabricació i, en el cas dels infants, poder fabricar-ne ells mateixos in situ, bé amb l’escola o la família. De fet, les visites familiars en cap de setmana han crescut.

Finalment, Rabal va remarcar la posició preeminent del museu capelladí respecte d’altres museus paperers d’Europa, així com la col·laboració i suport econòmic de l’Associació d’Estudis Històrico-Paperers, formada per fabricants de l’Anoia i fora de la comarca. Un grup de capelladins, entre els quals professionals del sector, van enriquir el debat, constatant el poc coneixement igualadí d’una activitat industrial històrica molt propera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.