Sergi Bernal desenterra la història del mestre Antoni Benaiges

Sergi Bernal (Twitter) va desenterrar la història del mestre Antoni Benaiges, dilluns passat en una nova sessió de l’AUGA. El fotògraf ha recuperat a peu d’un fossa comuna la biografia d’un professor desaparegut just al principi de la Guerra Civil a Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos.

Bernal va mostrar diverses fotografies de les restes humanes de Benaiges, localitzades al costat de més de cent persones executades el 25 de juliol del 1936. Natural de Mont-roig del Camp, Antoni Benages havia arribat al poble feia un parell d’anys i s’hi havia vinculat fortament. Com a mestre hi va emprar l’innovador mètode pedagògic de Freinet: feia escriure i passar a una petita revista de paper les impressions dels alumnes.

La descoberta d’aquestes llibretes infantils ha permès seguir la trajectòria d’aquella escola i veure el bon treball del jove professor i el record que, durant molts anys i alguns encara avui, conserven d’ell. Sergi Bernal n’ha publicat un llibre, en col·laboració amb Francesc Escribano, i properament en presentarà un documental a Barcelona.

D’altra banda, a la sessió de l’Auga també s’hi va explicar la problemàtica de la muralla ibèrica dels Prats de Rei i es va llegir un manifest demanant reconsiderar aquesta decisió. Un cop estudiada i inventariada, es vol cobrir de nou la muralla a causa de la falta de pressupost per mantenir-la a la vista i amb la cura necessària. L’Auga va ser precisament qui va fer la primera visita organitzada a aquestes excavacions, fetes al llarg d’aquest any.

+ Bloc Desenterrant el silenci.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.