Clàudia Briongos fa trotar El Veloz Igualadino

Clàudia Briongos va fer reviure per unes hores El Veloz Igualadino dilluns passat, en una nova sessió de l’AUGA que va omplir l’Ateneu. La vilanovina, amb 18 anys d’edat la conferenciant més jove fins ara, va resumir un treball de recerca inèdit sobre aquesta companyia de transports, constituïda el juny del 1858 amb la data de dissolució inclosa. Ho va fer acompanyada pel Dr. Pere Pascual Domènech, qui prèviament va posar en context l’empresa, explicant les vies i sistemes de comunicació del s. XIX.

Briongos va repassar la trajectòria d’una companyia que va resoldre el transport de persones i mercaderies entre Igualada i Barcelona durant poc més d’un any, fins a l’arribada prevista de l’anomenat tren gran a Martorell. Per això, l’últim viatge del Veloz Igualadino va ser el 24 de juny de 1859, just la vigília de l’estrena del tren gran de Barcelona a Martorell. A més, el Veloz Igualadino també va cobrir el trajecte entre Igualada, Cervera i Tàrrega.

L’estudiant de Traducció i Interpretació també va explicar qui n’eren els socis fundadors, quants i quin perfil tenien els viatgers, o bé quina mena d’encàrrecs i paqueteria portava El Veloz Igualadino. I també en va descriure anècdotes, com el de les disset llagostes adquirides a Barcelona per a un àpat d’una coneguda família igualadina, que va fer somriure el públic. Una troballa interessant, fruit d’un treball de recerca a l’IES Pla de les Moreres de Vilanova del Camí tutoritzat per Marta Bartrolí. Va ser explicat amb ritme i naturalitat, per una jove que marca un camí estimulant per a molt estudiants anoiencs.

Presentació en diapositives, de Clàudia Briongos (descarregar)

[scribd id=174183431 key=key-1vrmk3nbij853eg4i9md mode=slideshow]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.