El president Torra a AUGA

“Si la llengua falla, fallarà tot”. Aquest és el títol de la conferència del passat dilluns a l’AUGA. Una frase de Pompeu Fabra que ens ofereix una idea central de la conferència que va dur a terme el president Quim Torra.

En primer lloc va fer un anàlisi de la situació de la llengua. Parlà de desertització del català, que va desapareixent en molts àmbits de la societat. En molts sectors com el comerç, restaurants, plataformes digitals, pel·lícules, comunicats d’empreses, sanitat, justícia… domina molt el castellà. Va comentar que la llengua és important, no és accessòria. I si es dóna a entendre socialment que el català no és important i és prescindible, doncs s’acabarà prescindint.

El català el parla un terç de la població de Catalunya i no té els mínims garantits. Molta gent el sap perquè l’ha après lògicament a l’escola però no l’utilitza en el seu dia a dia. La llengua d’ús al pati de les escoles i instituts sol ser majoritàriament el castellà. També va fer esment de què hi ha una part de ciutadans que no volen parlar català a propòsit.

Després de fer un anàlisis de la situació, el president ens va interpel·lar a tots del què podem fer. Ens va animar a parlar en català i també a fer-nos voluntaris per la llengua, que és una excel·lent manera d’ajudar a nouvinguts a aprendre la llengua i a integrar-se.

La llengua dels nostres avis, dels nostres pares, és la què ens identifica, la què ens defineix. No solament és un mitjà de comunicació, sinó també una finestra oberta a la nostra cultura, a les nostres festes, a la nostra història.

Cal ser curosos en l’ús correcte de la llengua, evitant barbarismes i incorreccions. També es va fer esment que no sempre els mitjans de comunicació, que haurien de ser un referent, el parlen correctament.

Siguem conscients de la situació i posem fil a l’agulla entre tots.