Einstein i Catalunya

Antoni Maria Claret Roca i Rossell, professor emèrit d’història de la ciència a la universitat Politècnica de Catalunya, ens va parlar de la visita que va fer a Catalunya el físic més important del s. XX, Albert Einstein.

El 22 de febrer de l’any 1923, ara fa 100 anys, el físic alemany Albert Einstein arribava a Catalunya per impartir unes conferències sobre la teoria de la relativitat. El convidava la Mancomunitat de Catalunya amb l’objectiu d’impulsar una comunitat científica moderna a Catalunya. Impartí tres ponències sobre la teoria de la relativitat i, com era d’esperar, donada la seva gran complexitat, la gran majoria de la gent no va entendre res.

Durant la setmana que va passar a Catalunya, va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà algunes de les principals figures de la ciència i la cultura catalana del moment. Va recórrer part del país i també va tenir l’oportunitat de participar en diversos actes públics. Va entrevistar-se amb els científics destacats de l’època i també amb dirigents sindicals, on mostra la seva posició en defensa de la dignitat en el treball. Se li va retre homenatge a l’ajuntament de Barcelona i se li oferí un sopar i un concert de música catalana amb balls tradicionals.

La visita d’Einstein a Catalunya va ser un fet que ocasionà molta autoestima. Ell mateix va declarar que havia vist un moviment positiu per la recerca científica, impulsada per la Mancomunitat d’Enric Prat de la Riba. Tot aquell impuls no va fructificar a causa de la dictadura de Primo de Ribera i, més tard, de la guerra civil.

A més de la seva importància en el món de la ciència, Einstein també va ser un defensor de la pau i la justícia social i va utilitzar la seva visita per expressar la seva preocupació per la situació política i social del país.