Jaume Moya parla de les Carlinades

El passat 13 de febrer , Jaume Moya ens va parlar de les carlinades a l’Auga. Les guerres carlines, conegudes a Catalunya com a carlinades, foren tres guerres que tingueren lloc a l’Espanya del s. XIX i que van enfrontar els Carlins, partidaris de Carles de Borbó i que eren absolutistes i partidaris de l’Antic Règim, amb els liberals, partidaris d’Isabel II.

Aquests conflicte entre carlistes i liberals va durar un segle i es va traduir en molta violència per ambdues parts, deixant moltes ferides. Els carlins eren guerrillers no professionals que s’enfrontaven als exèrcits cristinistes que estaven ben equipats i ensinistrats.

El conferenciant s’estengué particularment en la zona de l’alta Anoia i de la Segarra (Calaf, Cervera, Santa Coloma, Castellfollit de Riubregós,…) i comentà les actuacions de diferents carlins de la zona i de les bullangues que es produïren en aquests pobles, de la qual Jaume Moya és un expert.

Cal dir que aquesta transició de l’Antic Règim a una monarquia constitucional va deixar profundes petjades en el nostre territori (batalles, setges, incendis…) i una violència extrema. És un període de la història molt convuls i sagnant.

És l’enfrontament dels partidaris de la monarquia absoluta, en què tota l’autoritat i capacitat de decisió estava a mans del rei, envers una certa sobirania popular que limita el poder del monarca.