Pol Dalmau a l’AUGA

Dilluns d’questa setmana, Pol Dalmau Palet fou el professor invitat a donar la classe d’AUGA. La seva presència va convocar molta gent i el teatre de l’Ateneu feia goig. Va presentar-lo el president d’AUGA qui va recordar la figura d’Antoni Dalmau Ribalta, traspassat fa un any.

La conferència de Pol Dalmau es va programar amb el títol de: “La família Godó i els orígens de La Vanguardia”. De fet, d’aquest tema n’ha anat parlant en auditoris del país en aquests últims anys. La xerrada de Pol Dalmau va captar immediatament el públic igualadí.

Oleguer Godó va arribar a Igualada el 1716 procedent de Balldellou, poble d’Aragó tocant a la Ribagorça. Uns anys després els Godó havien consolidat la seva indústria cotonera a l’edifici que es manté dret i coneixem com La Cotonera.

Carlos i Bartolomé Godó es busquen la vida al nord de la Península, especialment a Bilbao, on inicien les seves activitats mercantils a partir de teixir les fibres de cànem i jute. Carlos Godó es casà amb Antonia Lallana. La parella torna a Barcelona on continuen la seva activitat tèxtil amb la creació de Fabrica de Hilados a Jute y Saquerio para América. És a dir, fer sacs per enviar o rebre gènere des de les Colònies d’Amèrica esdevé un bon negoci.

La parella funda un petit diari. Llavors, però, a l’Índia es posen a fabricar sacs de jute, i els Godó- Lallana han d’espavilar-se per trobar noves activitats. La seva experiència per buscar noves maneres de guanyar-se la vida esdevé providencial. A partir del seu petit diari creen La Vanguardia. Amb la murrieria del negociant.

Era el 1881. I encara és.