Ramón Soler i Riba, el declivi del carbó

Ramón Soler i Riba, fill de la Colònia de El Guixaró, una de les quinze colònies tèxtils que hi havia al Berguedà fins al anys setanta, ha escrit una colla de llibres sobre el seu entorn, l’entorn físic i l’humà.

Autodidacte, amb un verb fàcil i un to agradable es posà al públic d’Auga a la butxaca explicant la història i la realitat de la seva comarca. La realitat de les quinze colònies tèxtils que han passat a ser-ne tres petites indústries i la situació de la mineria del carbó que en els últims deu anys s’ha pràcticament extingit.

La vida de les famílies en una Colònia industrial, o en un entorn miner, que va marcar un fort caràcter als berguedans ha quedat quasi extingits per la necessitat de buscar-se la vida en un altre lloc.

Ramón Soler ho va exposar amb calidesa i una certa nostàlgia valent-se de interessants fotografies i va fer que el públic mantingues molta atenció més enllà de l’horari habitual.