Repoblem el país des de l’AUGA

Enmig de la pandèmia, la sessió d’AUGA fou per parlar de la demografia de les nostres comarques. Anoia i Igualada entre d’altres. L’Anoia, comarca on pràcticament la meitat dels municipis han perdut població en els últims cinquanta anys, i, lògicament, l’altra meitat que n’han guanyat. 

Aquests últims són els pobles que s’acosten a Barcelona i on el seu cens s’ha incrementat desmesuradament. Enmig, Igualada, que ha assolit  un creixement constant mentre deu quilòmetres enllà ,direcció oest ,s’ha generalitzat un despoblament important tant a l’Anoia com a d’altres comarques lleidatanes i tarragonines.

Ton Lloret, Gemma Estany i J.Trepat han estudiat el fenomen i dediquen la seva feina a reconduir-ho. Les seves propostes, ara en temps de  pandèmia, han facilitat el fet d’anar a viure a petits llogarets quasi abandonats a persones i famílies de ciutat.  Resposta positiva clara que cal quantificar d’aquí un temps per veure si es consolida. Per l’altre costat, la constatació de que, en poc temps, l’1,7% de la població serà suficient per portar tota l’activitat agrària de Catalunya.

Treballs i estudis per entendre i fer entendre què es pot fet i què cal fer per no desertitzar el país.