Adrián Vázquez i el seu treball de recerca: “Els refugiats de la Guerra Civil a la Pobla de Claramunt”

Refugiats a la Pobla de Claramunt

Com tenim costum, cada any presentem un Treball de Recerca de Batxillerat realitzat per un alumne de la Comarca.

El treball d’enguany és una oportunitat per a conèixer un episodi molt poc estudiat de la història contemporània del nostre país.

Sovint sentim parlar de la Guerra Civil gràcies als pocs testimonis directes que queden vius d’aquell període obscur del segle passat; no obstant això, és molt difícil creure, per a les joves generacions, que molta gent va haver d’abandonar la llar i buscar ajuda en terra desconeguda, sent etiquetats amb la paraula refugiats. Sí. No fa gaire temps, els nostres pares, avis, besavis es trobaven en la mateixa situació que els milers de persones que darrerament apareixen de manera constant als mitjans de comunicació, tractant de començar una nova vida amb pau i tranquil·litat.

Jo mateix, quan la meva professora, la Marta, va parlar-me per primera vegada dels refugiats, no vaig poder creure que els més joves no n’haguéssim sentit a parlar. Va ser en aquest moment quan vaig decidir que volia endinsar-me en aquest període, investigant l’acollida d’aquesta gent que, fugint del conflicte nacional, va trobar el més semblant a una llar en molts pobles del territori català.

Així va néixer Els refugiats durant la Guerra Civil a La Pobla de Claramunt.