30 anys d’agermanament entre Igualada i la comunitat deNueva Esperanza (El Salvador)
A l’acabar la guerra civil del Salvador l’any 1992, un grup de vuit joves d’Igualada realitzà un camp de treball a la comunitat de Nueva Esperanza. A partir d’aquí va sorgir la proposta d’agermanament i l’any 1993 se signà un protocol d’amistat amb l’Ajuntament d’Igualada i va néixer l’Associació d’Agermanament Igualada – Nueva Esperanza.
El passat dilluns Jaume Font, Elisabet Fecet i Carles Palet ens varen presentar la situació actual del país centreamericà i ens explicaren el projecte de cooperació que dugueren a terme. Aquest consistia en formació musical, de manera que la música fos una eina que cohesionés els joves de la comunitat. En la sessió d’AUGA varen passar alguns vídeos on joves de Nueva Esperanza explicaven que la música els va obrir portes i els va apartar de la violència. També comentaren que després de la guerra van sorgir grups molt violents (les maras) que provocaven moltes morts. Actualment, el govern ha aturat aquesta violència perquè els té encarcerats a tots. Tot i els resultats aparentment positius en termes de reducció de crims i violència, la política del president Bukele ha estat àmpliament criticada per organitzacions internacionals de drets humans. Aquestes assenyalen que les detencions s’han fet de manera indiscriminada i han denunciat condicions precàries dins de les presons, així com la falta de transparència en el procés judicial.
Avui, més de trenta anys després de l’agermanament , encara es manté viva la flama d’aquell camp de treball a la petita comunitat de Nueva Esperanza. Tot i que la distància física de 9054 km és molt considerable, l’amistat, la cooperació i els llaços d’amistat que han creat aquests joves en el seu projecte solidari els ha aproximat emocionalment, fent que la distància sigui irrellevant.