Mesures de prevenció i actuació en incendis a la llar

Dilluns passat a l’AUGA, es va tractar de les mesures de prevenció i de com s’ha d’actuar quan es produeix un incendi a la llar.

Sempre és important ser previnguts i per això els bombers ens van recomanar un seguit de precaucions. A la cuina és on hi ha més risc, per això no hem de deixar mai un recipient al foc sense vigilància. Convé netejar els filtres de les campanes extractores. Si s’encén l’oli d’una paella, tapar-lo amb una tapa. També van recomanar tenir un detector de gas a la cuina.

Un altra mesura que hem de tenir present és de no sobrecarregar la instal·lació elèctrica, amb un munt d’aparells connectat al mateix endoll. També de vigilar amb les espelmes i en no deixar-nos aparells encesos.

Com hem d’actuar si es produeix un incendi?. És molt important mantenir la calma, allunyar objectes que puguin propagar el foc, tancar portes i finestres perquè no hi hagi aire corrent i trucar al 112.

Van recomanar que el millor és tancar-se en una habitació, posant tovalloles o draps humits a la porta perquè no hi entri el fum i fer senyals per la finestra. Mai sortir de casa ni agafar l’ascensor, perquè si l’escala s’omple de fum hi ha el perill d’asfixia. Aquest darrer consell és el què costa més de què tothom ho pugui entendre arrel del greu incendi del edifici de València. També és va parlar d’aquest fet i varen senyalar que l’incendi d’aquest bloc va ser per un vent fortíssim i pel revestiment de la façana que era ventilada i amb un material que no va resistir el foc. Un cúmul de circumstàncies que va provocar que s’incendiés en minuts.

En cas de què sentim olor de gas, cal apagar els llums, no encendre cap aparell elèctric i obrir ràpidament portes i finestres. En aquest cas cal fugir de casa i trucar al 112.