Enric Agud, el clima i la humanitat

Enric Agud, meteoròleg de Tv3, ens va parlà el passat dilluns del clima i la humanitat. L’home pot adaptar-se a climes extrems, però els grans canvis climàtics alteren la vida i el desenvolupament econòmic de la població. Començà parlant de què l’Imperi Romà es va desenvolupar gràcies a una època de bonança, de clima suau, que li va permetre expandir-se per la mediterrània.

Després parlà de que a l’època medieval hi ha haver un període de clima suau, que va donar prosperitat a la població, amb el creixement urbà i demogràfic i la construcció de grans catedrals, però més tard es va produir la “Petita Edat de gel”, des de la meitat del s. XIV fins a la meitat del s. XIX, amb hiverns molt freds, provocant greus conseqüències a la població. Va comentà que el riu Tàmesi s’havia glaçat unes vint vegades en aquesta època, amb un gruix de gel tan gran que fins i tot s’hi feien fires sobre el riu.

Un altre fet que va provocar una gran alteració del clima a escala global fou la gran erupció del volcà Tambora. Les cendres i els fums van arribar a 20 quilòmetres, molt per sobre de l’estratosfera. Això va provocar que no hi hagués estiu perquè els rajos del sol no arribaven a la terra. Com a conseqüència d’això, es va produir molta fam a la població perquè no hi va haver collites. Els efectes van ser devastadors a escala global.

Unes dècades més tard es va produir la gran fam a Irlanda produïda per la plaga de la patata (1845-1852). A conseqüència d’unes pluges intenses va sorgir un fong que va matar els conreus de patata. Va morir de gana un milió d’irlandesos i dos milions van emigrar cap a EEUU.

Què està passant ara?. És evident que ens trobem en una situació de canvi climàtic com a conseqüència de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (CO2). Les sequeres, les inundacions, les altes temperatures són conseqüència del mateix. Degut a la industrialització s’ha incrementat aquests gasos de forma exponencial (la Xina, Rússia, Polònia… fan electricitat a partir del carbó). Caldrien mesures a nivell global per reduir el CO2 i que els protocols del clima servissin per alguna cosa. Ens hi va el futur i la solució passa per escala global.