Gemma Chacón i l’Abric Romaní

L’Abric Romaní és una balma que s’obre dins la cinglera Capelló. Aquest és el jaciment arqueològic del paleolític més conegut a Catalunya i va ser descobert l’any 1909 per Amador Romaní. L’any 1983 es reprèn l’excavació del jaciment sota la direcció del Dr. Eudald Carbonell, conegut catedràtic de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili.

Els treballs d’excavació que es duen a terme, han permès situar l’Abric Romaní com el registre més important i clau per conèixer com vivien els neandertals entre fa 75.000 i 40.000 anys.

Des de l’any 1983 s’han excavat 12 metres de profunditat i s’han classificat 18 nivells arqueològics corresponents a diferents etapes (els nivells superiors són els més recents i, com més profunds, són més allunyats en el temps). Han participat al llarg dels anys en aquestes excavacions 1800 estudiants d’arqueologia.

La balma de l’abric Romaní l’ocupaven caçadors i recol·lectors neandertals. Eren molt robustos i s’adaptaven bé al medi i a les baixes temperatures. Dominaven molt el foc, que els servia per escalfar-se, coure els aliments, il·luminar-se i protegir-se dels animals salvatges.

En les excavacions s’ha pogut determinar acuradament en els grups neandertals les estratègies d’ocupació, l’estructuració de l’hàbitat, les estratègies de subsistència, la tecnologia del foc i dels instruments.

Les tasques domèstiques s’organitzaven entorn dels focs i al seu voltant s’ha recuperat un important conjunt d’eines fetes i utilitzades per aquests grups: bàsicament instruments de pedra elaborats amb sílex i eines de fusta i pedra (llances, destrals…).

Aquests nivells d’ocupació dels neandertals pertanyen al paleolític mitjà excepte el primer nivell que presenta l’empremta de l’homo Sapiens.

Com a conclusió la conferenciant i directora actual de les excavacions, va senyalar el gran domini del foc que tenien, així com les eines de pedra, d’óssos i de fusta que fabricaven per poder caçar, tallar la carn i realitzar les tasques quotidianes.

Unes excavacions que les tenim a costat de casa, a Capellades, i que podem veure cada estiu com treballen aquests arqueòlegs. Una feina meticulosa, pacient, de molts joves que van excavant i analitzant qualsevol vestigi que ens pugui donar informació del passat prehistòric.

Val la pena visitar-ho.