Documental “Nascuts per ser lliures”

Dediquem un programa a la insubmissió, en que veurem el documental, “Nascuts per ser lliures.”

El moviment per l’objecció de consciència i la insubmissió va comportar la supressió del servei militar obligatori a l’Estat espanyol l’any 2001. A partir de l’any 1989, en què es van presentar públicament els primers insubmisos, milers de joves s’oposaren a la realització del servei militar, i ho feren de manera organitzada i coordinada a través d’un moviment de desobediència civil que va fer col·lapsar l’Estat.

Igualada no va ser una excepció, i diversos joves van plantar cara a l’exèrcit, negant-se a la realització del servei militar, però també a la realització del servei civil substitutori, cosa per la qual foren jutjats i condemnats. La seva lluita, però, no naixia del no-res, ja que des de finals dels anys setanta, els objectors de consciència havien començat a llaurar un llarg camí d’oposició al militarisme.

El documental, promogut per Òmnium Cultural Anoia, és obra de l’igualadí Dan Ortínez, d’Aixina Produccions, i fa un repàs d’aquesta lluita de la mà d’alguns dels seus protagonistes.