Josep Campeny, un escultor igualadí

Visita virtual a l’exposició “Ritmes”, Josep Campeny Santamaria, de la mà per Lídia Català i Bover, comissaria de l’exposició.

També Salvador Oliva (Igualada 1967), autor del llibre “Escultura moderna i mitologia clàssica. La nissaga dels Campeny”, ens ensenyarà alguna de les escultures que tenim a Igualada. Coneixerem els vincles de de la nissaga Campeny amb Igualada.


Josep Campeny Santamaria (Igualada 1858-Barcelona 1922). Fill d’un torner terrissaire, Campeny va néixer a la Rambla Sant Isidre d’Igualada. Tot i que la seva família es va traslladar a Barcelona quan ell tenia quatre anys, sempre va mantenir un estret lligam amb la seva vila natal i especialment amb l’Ateneu Igualadí.

Després de formar-se a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, va estudiar escultura a París ajudat econòmicament pels seus parents Muntadas- Campeny, emprenedora família igualadina que també s’havia instal·lat a Barcelona on hi van fundar diverses fàbriques tèxtils, entre elles la coneguda España Industrial.

Amb els anys, Campeny va esdevenir un escultor de prestigi. Realitzà una obra molt extensa i va cultivar diverses temàtiques però, sobretot, va obtenir una gran fama amb les escultures d’animals en lluita, que exhibí en diverses exposicions nacionals i internacionals, i per les quals va rebre destacats premis. Al llarg de la seva trajectòria també es va forjar una selecta clientela que li va fer nombrosos encàrrecs, principalment escultures funeràries.