El mil·lenari de Montserrat

Dilluns passat, AUGA va concloure el curs 2024/2025, i el seu 30e aniversari, amb el Mil·lenari de Montserrat. Per a parlar-nos d’aquesta commemoració tan especial, vam comptar amb la presència de l’igualadí P. Bernabé Dalmau, que ens va parlar del perquè del mil·lenari i dels actes programats per l’ocasió.

Enguany es commemora el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, però en realitat vers l’any 880 a la muntanya de Montserrat ja hi havia una petita ermita dedicada a la Mare de déu. Gifré el Pilós feu donació el 888 de 4 petites capelles que hi havia a la muntanya als monjos de Ripoll, entre elles la de Santa Maria i Sant Iscle, integrades avui  al monestir.

El P. Bernabé explicà que uns anys més tard, el 1025, per ordre de  l’abat Oliba, un grup de monjos de Ripoll s’establiren al costat de la capella de Santa Maria i construïren un cenobi benedictí, d’aquesta manera naixia el monestir de Montserrat, un monestir benedictí i alhora santuari marià, un lloc de pregària, de vida evangèlica, de pelegrinatge i d’esperança. El fet que el fundador fos l’abat i bisbe Oliba, un dels promotors més importants de les assemblees de Pau i Treva que hi va haver durant l’Edat Mitjana, ha marcat profundament la història del monestir. Al llarg de les diverses generacions de monjos, el monestir ha treballat amb la creu, signe de fe i espiritualitat; amb el llibre, signe de cultura i pensament; i amb l’arada, signe de construcció social i de progrés.

A continuació, feu un resum del què ha estat fins ara el mil·lenari i dels actes celebrats: els actes ordinaris de l’any litúrgic, viscuts amb un especial relleu, com el 27 d’abril, festivitat de la Mare de Déu, en què es va treure la imatge fora del monestir per la processó ; el capítol general de la congregació que va aplegar més de 1400 monjos d’arreu del món, o la 1a missa que farà al monestir com a bisbe el recent nomenat Bisbe de Lleida. També va mencionar la gran diversitat d’actes de devoció popular, com les de federacions esportives, la marxa culer; les romeries com ara la del Ciri Votiu d’Igualada; una Trobada de religiosos/es de Catalunya, una Diada sacerdotal; diversos concerts  com el de la Cantata del Mil·lenari, una composició feta per 5 compositors contemporanis sorgits de l’escolania de Montserrat, entre  ells l’igualadí Carles Prat o els propers Sinfonia de Mahler i el Te Deum Solemne, per citar-ne alguns.

Finalment ens va parlar de que el mil·lenari ha de servir per potenciar les activitats que ja es fan, va esmentar el paper de la Fundació Abadia de Montserrat 2025 i finalment va parlar del lema Ora et labora, prega i treballa i del valor de la pregaria com a expressió de la fe dels creients.

Per concloure l’acte el “Cor d’Homes d’Igualada” sota la direcció de Carles Prat van interpretar La Llàntia del rei moro(J.Just), Cançó del Pelegrí (A. Nicolau), Sardana de la Moreneta (A. Carcellé) i per acabar el Virolai (J. Rodoreda), amb tot el públic dret i cantant. Un emotiu final per a una sessió  dedicada al Mil·lenari del Monestir de Montserrat.

En acabar, tots els assistents es van reunir a la pista de l’Ateneu, per compartir un petit berenar amenitzat per l’Alfons Mula que va servir de colofó del curs i del 30è aniversari d’AUGA.