AUGA obre el nou curs

Amb un Teatre de l’Ateneu ple i amb molta gent que s’incorporava a AUGA, dilluns va començar el curs 2017-18. Ho va fer amb un homenatge al Dr.Josep Romeu i Figueras, amb motiu del centenari del seu naixement i afegint-se als actes de l’Any Romeu. Pere Camps i Jordi Servitje, representants de l’Ajuntament i del Consell Comarcal van obrir l’acte i el curs.

Maria Enrich, filòloga i professora, va apropar-nos a la persona i obra d’aquest igualadí nascut a Òdena. Maria Enrich va anar desgranant, d’una manera molt entenedora, la vida i les múltiples activitats de Romeu: els estudis medievals, la poesia, la docència, el teatre, la recuperació de l’Ateneu. I parlà també de les seves amistats, projectes, publicacions i anhels que ja no va poder realitzar. La vídua de Romeu fou present a l’acte i Jordi Romeu, el seu fill, el va tancar.

–> D​illuns vinentSira Abenoza ens parlarà de la seva tasca en fomentar la convivència i el diàleg.

AUGA acaba el curs amb Doctor Jazz Friends

Cinc grans músics i amics: Ricard Morros, Xavier Torras, Albert Puig, Ramon Casanova i Jordi Gabarró, que formen Doctor Jazz Friends. Van fer desfilar per l’AUGA a Louis Amstrong, King Oliver, Fats Waller… valent-se de banjo, clarinet, saxo, bateria, tuba…
Ritme dixieland a l’estil de New Orleans que va posar a cent un teatre de l’Ateneu absolutament ple.

Comiat d’un curs d’AUGA amb trenta-dues sessions molt variades, dos viatges llargs i dos d’un sol dia, i diverses visites comentades a exposicions celebrades a la ciutat d’Igualada

L’Estival de Jazz comença a l’AUGA

Jazz a l’AUGA de la mà de l’Estival de Jazz. Primer una explicació d’on va el jazz actual a càrrec de Txema Riera i Esther Condal per situar al públic. I, després Jazz en viu. I Jazz de molt nivell: Laia Cagigal amb una veu i modulació formidable a qui acompanyen tres músics dominadors del contrabaix, guitarra i bateria: Alfred Artigas, Martín Leiton i Oriol Roca.

Una vetllada de molt alt nivell amb la que AUGA s’implica amb l’esforç de l’ESTIVAL per portar Jazz a l’Anoia.

I el proper dilluns l’última sessió del curs. Una tarda de Dixieland.

Isil, les fallers dels Pirineus

Jaume Comas​,​ Faller d’Isil ​(Pallars Sobirà​)​,​ va ser a AUGA per relatar la mil·lenària festa de les Falles dels Pirineus.​ ​Festa compartida amb d’altres 62 pobles pirinencs d’Andorra, Catalunya, Aràn, Alto Aragón, Occitània i França​. ​I, ara, Festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Foc, risc,cansament, poble, família, records,​ ​habilitat,​ ​tradició.​..​ Tradició compartida entre 63 pobles que es desconeixien mútuament fins fa pocs anys en aquesta tradició comuna.​ ​Tradició recuperada arreu. En ple esplendor. En ple solstici d’estiu.​ ​Amb una falla de quinze ​qu​ilos a l’escenari (solen ser de trenta) a punt per baixar encesa el dia 23 de juny per un desnivell de 400 metres, pel bosc i sense camí fresat.

​I la setmana vinent, dins dels actes de l’Estival de Jazz, gaudirem de “El Jazz nostre de cada dia”.

Inuits a Canàries

Francesc Bailón va tornar a l’A​UGA​, i, com sempre, va entusiasmar al públic.​ ​Va venir amb la promesa acomplerta de que explicaria el viatge que estava preparant: Portar onze groenlandesos -onze inuits- a les Illes Canàries de vacances.​ ​Un grup humà que viu una tercera part de l’any sense veure la llum del sol i voltats de gel foren convidats a banyar-se al mar i jugar amb la sorra.

Caçadors de foques i de l’òs polar a qui els llargandaixos no els feien cap gràcia. Mai havien vist cap rèptil i ignoraven si, a més, eren voladors.​ ​Onze inuits a qui visita regularment i que ja son, per a Bailón, la seva família, ¡, per a la gent d’A​UGA uns vells entranyables coneguts.

I, el proper dilluns un tema nou a la casa: Les Falles dels Pirineus, L’explicarà un dels experts en el fet faller:​ Jaume Comas

P​eripècies

El dilluns 22 de maig, l’AUGA va viure ​una sessió molt diferent. Ton Muntané, de qui el programa de mà trimestral deia: Riures, Circ, Màgia.​​

Hem anat al google i en buscar-lo em vist una formació molt s​òlida en aquests camps anunciats: les millors escoles i instituts i coneguts artistes-professors.

Ton Muntané va demostrar ser un gran professional que es va saber posar el públic -el públic d’A​UGA- a la butxaca.​ ​L’actuació va acabar amb un col​·loqui amb els assistents. Com és fa gairebé sempre.

I el proper dilluns torna Francesc Bailón, l’home dels​​ groenlandesos amb una aventura que ja va anunciar que portaria a terme en l’última visita​: “La sonrisa al son”​, el viatge d’unes famílies groenlandes​e​s ​a les Illes Canàries.​

Trenta-vuit músics a l’AUGA

Dirigits pel seu professor, Francesc Gregori, trenta-set joves (o molt joves) músics estudiants del Conservatori de Música d’Igualada van omplir de música la tarda de l’AUGA, amb un Teatre de l’Ateneu ple i un públic que va mostrar la seva satisfacció aplaudint de valent.

El concert va començar amb un homenatge a Enric Granados en l’acabament de l’any del Centenari Granados, tot van interpretant “Aragonesa”. Tot seguit van fer tres obres molt llamineres: Appalachian de James Barnes, Concerto d’Amore de Jacob de Haan i Conga del Fuego Nuevo de Arturo Márquez. Els aplaudiments van fer que el bis fos un fragment del Concerto d’Amore.

I el proper dilluns, en Ton Muntané ens acostarà el circ, la màgia i l’humor amb el seu espectacle “Peripècies”.

Dory Sontheimer, set capses i tres minuts sobre Europa

Dory Sontheimer, coneguda pel seu llibre sobre els documents familiars trobats a casa seva i amb els quals va descobrir el passat horrorós dels seus pares i familiars sota la dominació nazi, va ser a l’Ateneu el passat dilluns.
Testimoni impressionant i innegable sobre un passat no tant llunyà, explicat amb tranquil·litat i sense sentiments de venjança, va captar totalment l’atenció del públic d’AUGA. Atenció que es va fer absoluta quan, per acabar, ve fer les seves reflexions, breus i sonores, sobre el futur immediat d’Europa. El torn de preguntes va completar l’interès dels assistents.
I el proper dilluns l’ “Ensemble de vent” del Conservatori de Música d’Igualada

Montserrat: un univers al cor de Catalunya

Jordi Camins, igualadí prou conegut, habitual a AUGA i a moltes altres Aules d’Extensió Universitària d’arreu amb els seus temes de glaceres i muntanya; va sorprendre i entusiasmar l’auditori parlant de Montserrat sota el títol: “Montserrat, Un Univers al Cor de Catalunya”.
Repetim la paraula entusiasmar. No ho voldríem fer però no en sabem més per explicar la satisfacció del públic. En poc més d’una hora va recórrer per mil aspectes del massís i del Monestir montserratí: del cremallera a la fauna, de Sant Jeroni als orígens geològics, del monjos als primers hotels, de Collbató als incendis… Tot. Mil històries i infinits records per a molts. Per a tots. Impossible dir més i millor.

D​els dies 2 al 4 de maig, AUGA organitza una sortida per les Abadies i Monestirs del Migdia de França de la mà d’Antoni Dalmau.​

Un tal Pere… i David Vila

Començo pel final la crònica de l’última sessió del trimestre d’AUGA: Una tarda molt interessant, divertida, plegada de coneixements, somriures i riures.

Dos murris a l’escenari o la platea, guitarra i una bona veu, contes de Pere Calders i relats propis curts o molt curts. Històries i actualitat. Diàleg amb un públic enganxat, respectat, estimat i interpel·lat. Un públic que participa dels relats i que escolta i acompanya la música.

No sabríem etiquetar aquesta sessió. Constatem que per ser murri i magnetitzar un auditori cal ser molt intel·ligent. El tal Pere i el tal David tornaran. Segur. Un altre any.

A​mb aquesta sessió tanquem el segon trimestre i, passat Setmana Santa, rependrem l’AUGA.​

L​a Maçoneria interessa

L’interès per la Maçoneria va quedar demostrat ja abans de que el periodista David Revelles comences la seva exposició sobre aquest tema, i és que l’Ateneu era ple.​ ​S’hav​i​a programat ​la xerrada ​coincidint que enguany fa tres-cents ​anys ​de la creació d’aquesta organització de caire mundial. Revelles, hàbil comunicador, va transmetre molta informació i molts detalls clarificadors de manera planera i propera. Es va referir als maçons catalans i espanyols amb presències ben sorprenents. No hi va faltar una pinzellada sobre la lògia igualadina Jespus.

El proper dilluns repeteix ​a l’AUGA ​David Vila, aquesta vegada amb Paraules Mogudes. Es va informar també de les sortides i viatges que és preparen.

Antoni Escudero, cinc-cents castells de memòria

Antoni Escudero, pierenc prou conegut tan per la seva feina professional com per les seves inquietuds, va omplir l’AUGA de castells.
Escudero ha recorregut amb cotxe, a peu i/o amb la seva singular bicicleta, més de cinc-cents castells romànics de les comarques catalanes. Dilluns va oferir-nos imatges i petits comentaris de més de quatre-cents d’aquests castells i dels seus entorns. N’està enamorat.
El seu gran delit és, però, Vallferosa, entre Torà i Pinós. Una torre de 32,5 metres d’alçada i que és pot datar prop de l’any 750. La més alta d’Europa entre les torres de la seva època. L’Antoni Escudero en recomana la seva visita i AUGA també.

I el proper dilluns David Revelles parlà de la Maçoneria.

Als divuit anys també es pot fer molt bé

És el quart curs seguit que AUGA presenta algun Treball de Recerca (projecte final de Segon de Batxillerat) explicat per la seva autora, i també, aquest dilluns, com en les anteriors ocasions la Maria Maestre es posà al públic a la butxaca. La Maria, que ha fet el batxillerat al Pere Vives, va exposar metòdicament la feina i els mitjans de quatre institucions de la conurbació d’Igualada on por fer-se voluntariat. Molt documentada, amb to suau però sense amagar per res les crues realitats descobertes, la Maria va desgranar una realitat que el públic no ignora però que en desconeix operativa, mètodes, mitjans, valors i possibilitats de col·laboració.

Un Ateneu ple no li va fer tremolar la veu ni un instant, tal com ja havia passat en les ocasions anteriors de presentació de treballs. Acabada la sessió, ja molts socis es van acollir a la possibilitat d’anar al cinema pel preu especial de 4€.

I el proper dilluns el pierenc Antoni Escudero sorprendrà amb les descobertes de Vallferosa

L’Eixarcolant a l’Ateneu amb en Marc Talavera

Localitzades a l’Anoia dos pomeres de “pomes de ciri”, sis varietats de vinya anteriors a la fil·loxera i més de dues-centes plantes i cereals (amb noms ben suggerents totes elles) que fa uns anys s’havien utilitzat com a aliments d’us més o menys comú prop d’Igualada.
Tot això comentat i compartit amb un públic que en molts casos recordava on trobaven i com cuinaven aquest vegetals.

Melmelada de grataculs, de cireres de pastor, de pera malacara, de pera cuixadedona, licor d’anís i grataculs. Arrop per aprofitar el most i les figues i tenir aliments energètics tot l’hivern…
Tot plegat com a preàmbul de les Segones Jornades Gastronòmiques de les Plantes Oblidades que és faran a Igualada i que l’any passat van tenir un massiu i sorprenent èxit.

El proper dilluns, Maria Maestre ens descobrirà el Voluntariat a Igualada.​ ​I a partir d’ara, cada dilluns, els socis d’A​UGA tindran un preu especial al nou Cinema de l’Ateneu, I el proper dilluns serà amb la pel.licula “Es por tu bien”, amb José Coronado, que començarà a 2/4 de vuit.

Edu Balsells: 250 ovelles i mil arguments

Ple total a l’Ateneu. El fet de ser jornada festiva a moltes escoles i el tema de la xerrada van propiciar també la presència de gent jove.
El pastor Edu Balsells no va defraudar i la seva explicació es va allargar més del temps normal sense que ningú es mogués de la butaca. Un argumentari sobre la vida dels pastors ric en fets, situacions i anècdotes. De paraula àgil, divertida i atrevida i un coneixement de l’estat de ramats i pastures a la Península molt complet van situar la vida dels pocs pastors que queden a les comarques de Catalunya en el conjunt global. La riuada de gent sortia de l’Ateneu satisfeta i amb moltes lliçons apreses.

I el proper dilluns, Marc Talavera -del col·lectiu Eixarcolant- ens convidarà a “menjar-nos l’Anoia amb uns altres ull”, tot explicant-nos les seves investigacions i propostes per la recuperació de les espècies silvestres i varietats tradicionals actualment oblidades.

Mireia Rubio, la força de les ones

Amb el ressò de l’éxit de la manifestació a favor de l’acolliment de persones refugiades dissabte a Barcelona, Mireia Rubió en va acostar el tema dilluns a l’AUGA. Mireia Rubio, (Igualada 1072) Llicenciada en Comunicació, de veu coneguda per la seva presència a les ones de Radionova i tarannà exigent reflectit als seus escrits a diversos mitjans comarcals va presentar al Teatre l’Ateneu la seva novel·la “El tiempo del negro”.
Els viatges a Tarifa, lloc del primers naufragis en patera, son un dels escenaris del seu relat iniciat al 2004 i publicat el 2016. Fent un tast de la novel·la , Rubio va explicar fets reals increïbles d’aquest món de la migració que si al 2004 era una anècdota avui ens interpel·la i preocupa a tots.

I el proper dilluns -festa escolar- serà a l’AUGA Edu Balsells , el mediàtic pastor de ramats urbans. Sempre que l’aforament ho permeti podran entrar al teatre els joves interessats en aquest tema.

Pau Fuster i Sara Toro repetiran curs

És el segon curs que Pau Fuster ha vingut a l’AUG​A​. Els seus coneixements musicals i històrics sobre el Jazz i la seva capacitat de comunicació van fer que dilluns passat tornés per continuar explicant un jazz progressivament més melòdic, més i més swing i,​ ​en conseqüència, més ballable.

Sense anunciar-ho va sortir a l’escenari una jove ballarina: Sara Toro, i tots dos ens van fer arribar al cap i als peus tota la melodia i el ritme de les grans orquestres americanes dels anys quaranta i cinquanta.
Els llargs aplaudiments i la petició expressa micr​òfon​ en mà d’alguns assistents auguren una nova presència en el proper curs. A vegades també és repeteix per bones notes.

I el proper dilluns Mireia Rubio ens aproparà a la seva​ ​novel·la “El tiempo del negro” sobre la tragèdia humanitària de migrants que intenten arribar a Europa.

L’aigua… un tresor!

“Un tresor anomenat…aigua” era el títol de la sessió d’AUGA de dilluns passat. Un tema més acadèmic que els anteriors en aquest trimestre, però que va resultar -i agradar- molt. Perquè d’aigua hi ha la que hi ha. I d’aigua capaç de ser beguda i/o de ser tractada i beguda n’hi ha molta menys i en tot cas molt poca. Poquíssima aigua i disminuint, encara que sigui mínimament, mentre la població del món augmenta. Tot això ho va explicar de forma entenedora i distreta Àngel Massallé

I el proper dilluns, desprès de l’èxit del curs passat, torna la música d’en Pau Fuster.

Nadia Gukam a punt de fer petit l’Ateneu

Hi havia ganes de veure i sentir Nadia Gulam. Des de bona estona abans de començar, molta gent ja era a les portes del Teatre de l’Ateneu per agafar lloc. Els socis de la comarca no van apurar l’hora,
Nadia Gulam no va defraudar ningú: entenedora, humil, clara, empàtica… va anar desgranant el seu trajecte sota les bombes de Kabul, el canvi d’identitat per simular-se noi i poder alimentar la seva família, el sofriment dels i -especialment- les afganeses.
La vinguda a Barcelona, les intervencions quirúrgiques per salvar-la, la família d’acollida, l’aprenentage dels nostres idiomes, la seva tasca per ajudar al seu poble. Les argúcies per tornar periòdicament a casa seva i d’altres detalls quotidians van merèixer repetits aplaudiments.


I el proper dilluns: “Un tresor anomenat …aigua”. Tema d’absoluta actualitat de la mà d’Àngel Massallé.

Pel·lícula, document, art

Per una vegada, com a excepció, s’ha utilitzat una pel​·l​​ícula per fer una sessió d’A​UGA. Ho justificaven tres fets​. Primer​,​ la directora del film és una igualadina​:​ Anna Cervera. Segon, la durada d’una de les versions de “A la puta strasse. 2º Acto” s’ajustava a l’horari habitual de les sessions d’A​UGA. I la tercera raó és la que val: “A la puta calle 2º Acto”​ ​és una petita obra d’art en molts moments.

La vida Bohèmia d’una Barcelona que està desapareixen​t​ ràpidament​,​ víctima de la piconadora del turisme (dels diners del turisme) queda reflectida, retratada, dolçament explicada en un film ple de sensibilitat. Un film ajustat al que ​e​s vol explicar i on la fotografia hi excel​·​leix.

I el proper dilluns “Ser Refugiada i sobreviure”, ​el relat personal de Nadia Gulam​, una refugiada afganesa víctima de la guerra civil i que ara ha fet de Catalunya la seva nova llar.

Amadeu Vives, músic i molt més

Amb la veu de la Maria del Mar Bonet interpretat per megafonia La Balanguera s’iniciava el segon trimestre de l’AUGA. La música de La Balanguera -ara himne de les Balears- és obra del compositor de Collbató Amadeu Vives i Roig. La seva seva figura i obra, la musical i la vital, foren explicades amb passió i coneixement profund per una altra collbatonenca: la Doctora Assumpta Muset.

L’alumnat d’AUGA ja coneixien a Assumpta Muset d’altres classes referides, bàsicament, a la història de l’economia anoienca, de la qual n’és una especialista. La tarda del dilluns passat és va abocar amb entusiasme a relatar l’esforç ingent d’un noiet de Collbató a qui la vida li va posar tota mena de dificultats des del néixer, i que va morir voltat d’estimació popular a molts països i al cim de la seva glòria musical.

I el proper dilluns una visió de la Barcelona bohèmia a través d’un documental d’Anna Cervera.

Mezzos, una tarda deliciosa

Ester Llopis, Isabel Badia, Neus Garravé i Montserrat Mestre són les “MEZZOS”, quatre veus delicioses recolzades en uns coneixements musicals molt sòlits. Les acompanyà, en algunes peces, un pianista de nivell: Marc Castellà. Tot plegat, va fer que les interpretacions de cançons de Nadal de tot el món resultessin una descoberta per a molts.

L’última part del concert la dedicaren als grans músics del segle XX, especialment anglosaxons, i el públic va veure totes les capacitats i el treball de conjunció del jove grup i ho agraí amb molts aplaudiments.

AUGA reprendrà les sessions el dia 16 de gener del 2017, amb una sorprenent visió del músic de Collbató Amadeu Vives.

Els poetes del Segle XX entre el silenci i el so

En un escenari sobri: micro, focus, guitarra i dues cadires. Arià Paco va anar desgranant poemes de poetes del segle passat: Rosselló-Porcel, Machado, Espriu, Miguel Hernàndez, Pere Quart, Salvat-Papasseit… De fons, a estones, un guitarrista d’excepció, també igualadí: Isaac Robles.

Entre els dos van fer que a l’ampli teatre de l’Ateneu se sentís el silenci. Un silenci viu que es va trencar en els aplaudiments finals.

I el proper dilluns, el grup Mezzos vindrà a l’AUGA per celebrar un final de trimestre de gran volada.

Dolors Genovès, periodista al Constitucional

La presència de Maria Dolors Genovès a l’AUGA va aixecar l’expectació suficient per tornar a omplir totalment el Teatre de l’Ateneu.
Genovès, d’ascendència igualadina, ha estat durant vint-i-cinc anys la directora dels grans documentals històrics de la Televisió de Catalunya. Al llarg de la sessió va fer un repàs d’alguns dels vint-i-cinc títols que més notorietat van aconseguir.
Va parlar, especialment, de “Sumaríssim 477: Manuel Carrasco i Formiguera” la denúncia sobre una part de qual va anar a parar al Tribunal Constitucional que va resoldre finalment, al cap de deu anys, a favor de la periodista. Una tarda interessant que el públic va seguir amb molta atenció.
auga anoia 28 novembre

AUGA fa també un dilluns de “pont” i retorna el dia 12 de desembre amb “Poemes d’Hivern”, amb Arià Paco i David Martínez

Al Liceu des de l’Ateneu

Un dilluns més a l’AUGA, l’Ateneu ben ple d’un públic que va sortir molt satisfet. El documental “Cinc dies al Liceu” mostra en 55 minuts infinitat d’aspectes dels departaments artístics, musicals, tècnics i administratius del Liceu; així com edificis, sales i instal·lacions. Una pel·lícula plena d’informació i coneixements que passa volant.

Els llargs aplaudiments als seus directors: Soledad Gomis i Joan Albert Planell, presents a l’acte, ho van manifestar clarament. La sessió va esdevenir, de fet, el primer acte del 14è FESTIVAL ZOOM, i és pot tornar a veure. Recomanem llegir amb atenció el programa del ZOOM.

I el proper dilluns una altra sessió de luxe amb Maria Dolors Genovès. Genovès, d’ascendència igualadina, es l’autora dels grans documentals de TV3 que han assolit molta repercussió.