MUSEU EPISCOPAL DE VIC. ANTIGUES ARRELS D'UN MUSEU DEL SEGLE XXI

 

Dilluns passat, dia 15, l’alumnat d’AUGA, al Teatre Municipal de l’Ateneu Igualadí, s’assabentà de les arrels i l’evolució del Museu Episcopal de Vic.

Magí Puig, després de recordar que el proper dijous, a partir de 2/4 de 10 del matí a Llaspa Tours ja es podrien recollir els tiquets per a la sortida del dia 16 de desembre per tal d’anar a veure l’obra teatral “Pel davant i pel Darrere”, al Teatre Borràs de Barcelona, presentà Marc Sureda i Jubany el qual tractaria sobre el tema: Museu Episcopal de Vic. Antigues arrels d’un museu del segle XXI.

Marc Sureda és un gironí doctor per la Universitat de Girona i des del 2008 conservador del Museu Episcopal de Vic. S’ha especialitzat en arqueologia de conjunts religiosos medievals i en art litúrgic i ha publicat estudis sobre historiografia moderna i contemporània i història de la litúrgia cristiana.

Començà Marc Sureda i Jubany fent referència als orígens de l’actual bisbat de Vic, aquesta llenca de que va des del Pirineu fins a l’Anoia. Comentà la consolidació del centre històric de Vic en el segle XVI i la reforma feta el 1992, il•lustrant-ho amb imatges projectades en pantalla bo i comentant les transformacions fetes en base al respecte a la tradició conjugant-ho amb al modernitat de l’obra per a encarar bé el futur.
Seguí amb la Fundación, el 1891, del Museu del bisbat per a enllaçar-ho amb la sistematització i consolidació museística a finals del segle XIX que seria la base del desenvolupament del 1929 pel que fa a la diversitat museística fruit dels canvis socioculturals. D’aquí passà al naixement d’una conscienciació de la singularitat de l’art a Catalunya amb un percentatge molt alt de cristianisme com a inspirador d’un art autòcton ben diferenciat del de les terres de França i Aragó.

Una cronologia d’exposicions de l’art medieval: el 1844 a París; el 1855 a Londres; el 1868 a Vic, una exposició arqueològica de 656 objectes; el 1877, una d’arts sumptuàries a Barcelona; el 1880-82 exposició permanent a Vic i el 1888 l’exposició universal de Barcelona, serviran perquè l’alumnat copsés l’evolució de la museística catalana. Parlà també, Marc Sureda, de les importants troballes, a Vic, en l’antic castell dels Moncada; del Cercle Literari de Vic que abans de desaparèixer el 1902 tingué una bona influència en el creixement del Museu Episcopal. També de l’esperit creatiu del canonge Collell en la tasca d’organització del Museu i de l’empenta que donà el bisbe Josep Morgades, quan fou bisbe de Vic, al projecte de Museu Episcopal.

Unes projeccions del temple romà de Vic i de peces importants de l’antic museu donaren pas a la documentada exposició del decret de constitució l’any 1889 i la inauguració, el 1891, com a Museu Arqueològic Artístic Episcopal de Vic.

L’alumnat s’assabentà dels directors: del 1898 al 1931, Mn. Josep Gudiol el qual aconseguí que el Museu comptés ja amb 3.000 peces en uns temps en els quals calia lluitar per la salvaguarda de les obres d’art. Esmentà la peripècia d’unes que van anar a parar a Boston. També les expedicions fetes per enriquir les col•leccions. Els primers catàlegs de l’art català que serviren perquè aquest fos més conegut arreu del món.

Del 1931 al 1978 la direcció recargué en Eduard Junyent i Subirà i després passà a Miquel dels Sants Gros.

Seguiren les projeccions d’abans de la transformació de l’edifici, el gran canvi que propicià l’enderrocament de l’antic col•legi de Sant Josep per donar pas, del 1995 al 2002 al nou edifici museístic de 4 plantes que s’inaugurà el maig de 2002.

L’alumnat seguí amb molt interès les projeccions comentades sobre la distribució de sales d’arquitectura, pintura, retaules, frescos, escultures, teixits i forja. Una distribució pensada perquè el visitant pugui admirar i recrear-se en la varietat d’estils i riquesa d’aquest Museu Episcopal que en el curs dels temps s’ha anat enriquint amb nombroses aportacions per arribar a la realitat actual que tant bé encara el futur.

S.B.G.