CRITERIS D'UNA EDIFICACIÓ SOSTENIBLE

 

En obrir la darrera aula del curs 2009/2010, el dilluns 21 de juny, al Teatre Municipal de l’Ateneu, el president d’AUGA, Magí Puig i Gubern, notificà el relleu en la tresoreria de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la Comarca de l’Anoia. El bon amic Miquel Solé i Badia, el qual havia demanat ser rellevat en el càrrec després d’exercir-lo des de la fundación de l’Aula, serà substituït per Silveri Lecina.
Magí Puig cregué adient i de justícia agraïr públicament a Miquel Solé la gran tasca portada realitzada ja que sense el seu acurat esforç i la seva dedicació l’AUGA de l’Anoia no hauria adquirit el prestigi que gaudeix actualment. Consta en acta. Gràcies Miquel.
Un càlid, unànime i perllongat aplaudiment dedicat a la seva tasca rubricà les paraules del president i paleas l’agraïment de totes i tots.

Avui, seguí Magí Puig, és el barrer dia del curs 2009/2010 i ja que l’hem aprovat amb bona nota, en acabar la classe i acomiadar-nos fins el proper curs, se us lliuraran uns cactus tal com és costum. Bones vacances. No deixeu de llegir, d’estudiar i fer exercici. Tracteu bé els cactus i us obsequiaran amb una magnífica flor.

Seguidament anuncià que el professor Christoph Peters no havia pogut ser present i que Jaume Farrés faria la presentación de Joan Sabaté, elqual el substituiria.
Jaume Farrés presentà el Manresa Joan Sabaté i Picaso com a un arquitecte provinent de l’Escola d’Arquitectura de La Salle i avençà que parlaria del canvi climàtic, la crisi del sector de la construcció, la necessitat de tancar el cicle de l’emissió de gasos contaminants si som capaços de reaprofitar els enderrocs i l’estalvi d’energia. També de LIMA que es presentà en el barrer Saló Construmat de Barcelona, en base a construïr amb matèries renovables, com ara la fusta, i fent que els boscos es gestionin ordenadament.

Efectivament, l’arquitecte Joan Sabaté i Picaso, introduí l’alumnat en les causes del canvi climàtic i de com l’arquitectura pot jugar un paper molt important en la disminución del vessament de CO2 a l’atmosfera gràcies a la bona gestió de nous edifics pensats per a una despesa notoriament més baixa d’energia. Cal repensar l’arquitectura d’edificis concebuts pero ferir comoditats a canvi d’una despesa energètica que ja comença en el moment d’edificar-los i seguéix en el confort gràcies als aires acondicionats i pensant, també en el cost dels enderrocaments futurs.

A Construmat, l’entitatt LIMA presentà prácticamente com es pot estalviar una gran quantitat d’energia a la Mediterrània construïnt tal com ja fan fa moltíssims anys als països nòrdics, donant importància a materials vegetals. Es logren fácilmente estalvis energètics i per tant molta menys pol.lució, de l’ordre del 30 al 40 % en el consum d’energia. Això d’entrada ja que a la pràctica es demostren percentatges molt més elevats d’estalvi.

D’entrada, digué, cal concienciar-se d’abandonar les idees d’edificis singulars tal com els hem concebut fins ara i encarrilar la construcció vers les fustes tractades adientment contra focs i l’atac del pas del temps. Tractaments, d’altra banda, que les fan tan resistents com ciments i ferros. Les noves construccions fetes així és evidente que sortirien més cares que les actuals però ho compensarien amb pocs anys gràcies a l’estalvi energètic i tractament més racional de les aigües i neteja. ASixò, naturalmente hauria d’anar de bracet d’una bona gestió dels boscos. L’estalvi d’energia combinat amb una bona gestió forestal faria que les em issions de CO2 a l’atmosfera minvessin considerablemente. També minvaria la despesa en la depuración d’aigües.

L’edificació sostenible, doncs, és el futur que pot contribuir a que el canvi climàtic deixi de preocupar als pares que volen deixar als seus fills un món millor que no pas el que fins ara, com es palesa diariament, els hem preparat.

LIMA ha estat guardonada per aquesta esperanza de futur sostenible que aporta. En el col.loqui s’abundà en l’exigència de gestionar millor els postres boscos ja que bé hi ha regions que ho fan millor.

El proper curs d’AUGA, de tornada de vacances, començarà el 13 de setembre.

 

S.B.G.