Magí Puig i Gubern,
president d’AUGA Anoia, en encetar la classe de dilluns passat
a l’Ateneu, anuncià l’atorgament del Premi Bou 2009,
en Categoria Comarcal, a l’Aula d’Extensió Universitària
per a la Gent Gran de la Comarca de l’Anoia. Una agradable sorpresa
per encetar la segona classe de l’any. El document acreditatiu
i el modern trofeu s’exposaren al costat de l’escenari proper
a la taula del conferenciant i en pantalla gran gràcies a la
col.laboració dels serveis tècnics de l’Ateneu.
Després quedarà exposat tot plegat a l’Escola Universitària
d’Enginyeria Industrial, a la plaça del Rei, seu oficial
d’AUGA.
Seguidament donà la paraula a Miquel Segura, de la Fundació
UNESCO Igualada, per tal que aquest presentés a l’alumnat,
el qual omplia el Teatre Municipal de l’Ateneu, a Joan Reguant,
coordinador de proyectes naturals de la Fundació Dieta Mediterrània
dins l’empara de la UNESCO. Digué de Reguant que era un
honor i un plaer poder comptar amb ell ja que era un enamorat de la
naturalesa i del tema que parlaria: “La dieta mediterrània.
Del paisatge a la taula. Un art de viure”. Precisament des de
Barcelona es proposarà enguany que la Dieta Mediterrània
passi a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat, semblantment
com ho són la Patum de Berga i el Misteri d’Elx.
Joan Reguant felicità l’alumnat i directius d’AUGA
pel premi Bou 2009 en Categoria Comarcal i anuncià que no parlaria
de cuina sinó del patrimoni cultural de la dieta. D’aquí
seguí l’etimologia de la paraula mediterrània. Mar
entre terra. O sigui que és la terra la que li dona nom. La Mediterrània,
doncs, és com un gran llac que ja solcaren fenicis, grecs i romans.
Si ens ho miressim des de l’òptica de la manduca una amanida
grega és calcada de la Nostra.
D’aquí passà a analitzar la paraula dieta des del
grec fins al llatí. D’aquí que la paraula defineixi
més que no pas un tipus de menjar una manera de viure. Aquesta
manera de viure prop de la Mediterrània la comparà amb
una altra manera de fer-ho com pot ser la continental. El plaer que
sentim tots els pobles riberenys en reunir-nos. També per fer-ho
al voltant d’una taula per menjar. A títol anecdòtic
es referí a un personatge americà, escriptor, que visqué
aquí una vintena d’anys, allà pels anys cinquanta
del passat segle. Fou aquest qui s’adonà i popularista
la dieta mediterrània i qui investigà i donà peu
a que altres investiguessin perquè, gràcies a aquesta
dieta, aquest manera de viure, d’estar al carrer i comunicar-se
plaentment, aquí envellíssim amb una major qualitat de
vida. L’escriptor i la seva esposa editaren un llibre, del qual
en llegí uns fragments, sobre la calidesa que provoca aquest
contacte humà consuetudinari. Això només es troba
a la Mediterrània. Una manera de viure ben diferent al carrer
que el que propicia el clima i tracte continental.
Comparà la mediterrània amb una ròtula que uneix
tres continents: Europa, Àfrica i Àsia. D’aquí
l’intercanvi o mestissatge continu que ha enriquit els pobles
riberenys. També, aquesta ròtula, ens enllaçà
amb Amèrica quan aquesta fou descoberta per Colom. Una gran transformació
seguí al descobriment. Què faríem sense el tomàquet?
Com enriquiríem les salses? Un extens anàlisi dels productes
vegetals i florals que passaren a formar part de la dieta alimentària
vinguts d’arreu del món i que arrelaren en els pobles riberenys
tacna un altre capítol.
D’aquí passà a les religions que vegé nèixer
la mediterrània: la jueva, la cristiana i la musulmana. I la
tríada en la qual es recalza la dieta culinària: cereal
(pa), vinya (vi), i olivera (oli), amb totes les connotacions religioses
i ungiments inherents. Recordà, a tall d’exemple, la creu
que s’havia fet usualment amb la gavineta, sobre la crosta, abans
de tallar el pa. També parlà de les fermentacions que
propiciaren la cervesa que ja coneixeren els egipcis..
Acabà remetent-nos a Herodot i comentant que aquell estudiós,
si pogués tornar a la nostre actualitat, quedaria sorpres de
la gran quantitat de productes diferents que per a nosaltres són
d’ús quotidià i aleshores no es coneixien. L’alumnat
sortí satisfet de conèixer amb més amplitud el
concepte dieta.
S.B.G.