L'ESTRÈS

 

Dilluns passat, dia 19, tingué lloc, ales 5 de la tarda l’assemblea general ordinària de l’AUGA. Després, puntualmente, a les 6, Magí Puig presentà Cristina Bravo i Navarro, una fisioterapeuta diplomada per l’escola Blanquerna, experta en kinesiologia i quiromassatgista, entre altres tècniques, la qual parlaria a l’alumnat sobre l’estrès i com superar-lo.

Ajudant-se d’imatges il.lustratives sobre els temes que anava desenvolupant introduí l’alumnat en el món de la kinesiologia i les tècniques desenvolupades des dels anys 60 del passat segle als Estats Units per tal d’equilibrar els meridians energètics que conformen el nostre cos i que a vegades queden alterats per causes relacionades amb experiències negatives de la ment. Aquesta ciència procura integrar el cos amb la ment des del kine o moviment i la lògica de la ciència. D’aquí el nom de kinesiologia- Del que es tracta és d’estimular l’afectat per mitjà d’un test muscular mitjançant masatges musculars adients.

Una projecció mostrà les bases: el músculo, el meridià (canals energètics) i l’òrgan. Tot plegat, ajudat per tècniques de quiromassatge ja és admès als USA com a tractament normal així com també a Austràlia i Alemanya. A Espanya es coneix des de fa pocs anys. Una altra projecció il.lustrà l’alumnat sobre el cos, igual a genètica més l’experiència de vida, igual a reaccions i emocions.

A partir d’aquí posà exemples de com una reacció negativa pot venir de qualsevol moment de la vida i de que aquesta reacció pot quedar més fixada com més endarrerida sigui en el temps ik sigui més difícil de tractar encara que no impossible. Tot plegat combinant la kinesiologia amb altres tècniques de la fisioteràpia.

Després d’una colla d’exemples passà a unes lliçons pràctiques de com lluitar contra l’estrès. Invità l’alumnat a que seguís els passos que ella mateixa anava desenvolupant. Primer unes pressions digitals al front ja que abans havia projectat un esquema del cervell indicant una part frontal que quedava bloquejada per manca de reg sanguini. Amb aquesta aparentment senzilla pressió es poden alleujar els efectes del bloqueig. Són, digué, tècniques que a la Xina fa milers d’anys que es practiquen.

Seguí per posar una mà al melic i una altra entre coll i esternum fent massatges circulars en aquesta zona canviant la posició d’un i altre braç. Una altra variante fou la de, amb una mà al melic posar l’altre, també alternativamente, amb un dit sota el nas i un altre entre el llavi inferior i la barba- Una tercera proposición fou la d’una mà al melic i l’altre al darrere l’esquena on acaba la columna vertebral fent allí el massatge.

Finalment, amb la col.laboració d’una voluntària, feu una demostració de com si la pacient pensava en un neguit que l’hi agradaria resoldre, únicament en això, alhora que ella feia pressions a brassos, cames, clavícula i costats, en les posicions corporals que indicava a la voluntària aquesta acabaria relaxada i amb els músculs en armonia.

Seguí un col.loqui en el qual s’abundà en temes relacionats amb la classe.


S.B.G.