QUÈ ÉS I QUÈ FA LA UNESCO

 

Magí Puig, president d’AUGA Anoia, anuncià que l’aula de dilluns passat al Teatre Municipal de l’Ateneu, comptaria amb la presència de Miquel Segura i Enric Masllorens, d’UNESCOCAT per parlar de les tasques que fa l’UNESCO catalana. D’entrada, però, passarien una filmació que il.lustraria l’alumnat sobre la tasca que, a nivell mundial, desenvolupa l’UNESCO arreu del món. El documental, subtitulat i parlat amb idiomes ben diversos, donaria pas a les intervencions de Miquel Segura i Enric Masllorens.

El primer, conegut abastament pels igualadins, feu esment que, pocs mesos enrere, amb motiu de l’Any Internacional del Planeta Terra, l’alumnat d’AUGA ja va visionar una mostra dels curtmetratges produïts per l’UNESCO. L’UNESCO, però, és molt més que un organisme oficial (l’Agència de les Nacions Unides per al desenvolupament de l’Educació, la Ciència i la Cultura) per això, per fer-nos-la conèixer millor, tenim entre nosaltres Enric Masllorens, llicenciat en Geologia i doctor en Pedagogia, director general de la Institució Cultural del CIC i president del Centre UNESCO de Catalunya i Patró de la Fundació per la Pau.

Enric Masllorens donà una àmplia i minuciosa lliçó del què feia la UNESCO arreu del món i esmentà la xifra de 193 estats que consten com adherits a la seva causa. Una causa que precisament troba en els estats el fre al desenvolupament d’una tasca més reeixida en la defensa de les identitata nacionals i els drets dels pobles a llurs llengües i cultures.
Esmentà com UNESCOCAT era ben rebuda i escoltada a París i a les trobades internacionals precisament pel seu caire independent de l’estat.

Tota una colla de projeccions que podrien resumir-se en les que té proposades l’UNESCO per al quinqueni que acabarà el 2013. Cinc grans àrees: 1- l’educació de qualitat per a tothom de caire permanent per no quedar enrere. 2- Mobilitzar el coneixement científic cara a un futur sostenible arreu del món. 3- Afrontar els nous problemes, o si es vol dilemes, ètics que té plantejada la humanitat. 4- Promoure la diversitat i diàleg cultural arreu del món. I finalment, 5è, construïr una societat del coneixement, de la informació i de la comunicació.

Tots plegats, assegurà, som cridats a posar-hi tan com puguem de la nostra part.

S.B.G.