CURTMETRATGES DE VICENÇ CASANOVAS I GUIXÀ

 

Dilluns passat l’alumnat d’AUGA visionà 10 dels curtmetratges que filmà Vicenç Casanovas i Guixà quina simpàtica caricatura presidí la part introductòria de la sessió del dia 9.
Magí Puig, després de recordar que era el moment de fer-se soci d’AUGA per la mòdica suma anual que això suposava, presentà Sebastià Borràs i Guadalaviart en la seva vessant d’activitats en favor del cinema amateur a Igualada.
Sebastià Borràs presentà l’obra de Vicenç Casanovas referint-se especialment a les filmacions que havien pres part en els concursos del rotlle. Començà, però, parlant dels orígens del cinema amateur del qual es coneixen filmacions d’unes regates, a Anglaterra, fetes a les darreries del segle dinovè. Molt anteriors, per tant, al 1922 any en el que se sol situar el naixement d’aquest tipus de cinema gràcies a les Pathé-Baby.
Seguí amb l’evolució del 8 mm. a partir de l’aprofitada de les cintes de 16 i com, al llarg dels anys anaren augmentant el nombre d’aficionats tot i l’elevat cost que suposava aquesta afició a l’anomenat setè art.
Després de descriure l’expansió que havia pres el cinema com a espectacle popular arreu del món, feu referència al naixement dels concursos anomenats del « Rotlle « i detallà la seva evolució.
La part final de la presentació dels curtmetratges de Vicenç Casanovas i Guixà feu referència a la minuciositat de la planificació que aquest féia abans de posar-se a filmar, cada any, quan l’estiu emprenia la recta final, un nou argument per encabir-lo en un rotlle de 15 metres o 4 minuts de durada. Una filmació que, seguint les bases del concurs, no se sabria com havia quedat fins les projeccions de la primera fase classificatòria ja que era l’organització qui tenia cura d’enviar els films a positivar.
Aquesta minuciositat, mesurant metratge i temps, fou la clau dels èxits dels curtmetratges de Vicenç Casanovas el qual arribava a preveure fins i tot les possibles desviacions de l’ordre d’uns segons, de més o de menys, a recuperar en una o altra escena.
Aquesta manera de fer facilitava, alhora, la tasca dels actors que intervenien en els curtmetratges. Uns curtmetratges premiats a Catalunya i al País Valencià.
Es projectaren una selecció de 10 títols : « Pintor realista », que data del 1975 ; « La compra de cotxe », del 1976 ; « Òbret, Sèsam ! », del 1977 ; « Polvus eris, polvus torneris », del 1978 ; « Un crit, un plor », del 1980 ; « Lactarius deliciosus », del 1981 ; « Principi i fi », del 1982 ; « Metamorfosi H », del 1984 ; « Serenata d’amore », del 1986 i « Gripau », del 1987 ; la darrera filmació que participà en els concursos del « Rotlle » ja en una època en que aquests emprenien la decadència empesos pel vídeo.

El presentador havia demanat que, en cas de plaure al públic les projeccions, es fes un càlid aplaudiment final. L’alumnat d’AUGA no esperà, però, al final i aplaudí també entremig.
La família de Vicenç Casanovas, que era present a l’aula d’AUGA, agraí els aplaudiments i fou obsequiada per AUGA amb una edició de caire comarcal com també Sebastià Borràs i Francesc Serradell que havien col.laborat en els treballs previs a aquesta sessió.


S.B.G.