FABRICACIÓ INDUSTRIAL DE VIDRE

 

El dilluns, 2 de febrer, a l’Ateneu, l’igualadí Josep Solà i Ros, Enginyer Tècnic Industrial, format al Milà i Fontanals i l’Escola de Teneria d’Igualada i la Politècnica de Manresa, documentà l’alumnat d’AUGA sobre la fabricació industrial del vidre.

Josep Solà i Ros és un bon coneixedor del tema ja que a l’empresa de l’Arboç del Penedès: Saint-Gobain, té cura del departament de vidre Sekuritzat per a l’automòbil.
Tot i essent bon coneixedor dels sistemes de fabricació del vidre s’ajudà amb la projecció electrònica de diferents moments clau en la producció del vidre pla i de la seva aplicació en la seguretat aplicada a la indústria de l’automòbil.

La classe la dividí en tres grans parts. Què és el vidre? Els seus orígens i l’evolució fins els moderns sistemes de fabricació del vidre pla i la seva aplicació en els automòbils.
El vidre ja el fabricaven els antics egipcis en base a l’arena de sílex, sosa, calç i restes de vidre trencat. No s’allunya pas gaire la fabricació actual si bé se seleccionen altres matèries per obtenir resultats adients a les necessitats actuals.
L’alumnat vegé il.lustrada la part de preparació i barreja dels components fins el seu pas cap al forns. Tot molt automatitzat. S’arriba a una temperatura propera als 1.500 graus i quan la fosa està llesta passa, abans del seu refredament controlat, a un estat líquid semblant al de l’oli en un llit d’aigua. En el cas del laminat de vidre les funcions de l’aigua les pren l’estany.

Aquí, Josep Solà feu un incís per dir que la fàbrica Saint-Goden de l’Arboç porta aquest nom des que l’adquirí la Saint-Goden francesa; una empresa que tracta el vidre del del segle XVIIè.
A partir d’aquí l’alumnat d’AUGA anà seguint el procés d’anar portant, per mitjà d’unes rodes dentades de gran precissió, aquella inacabable làmina que anava refredant-se fins arribar a un punt on, mecànicament, era tallada amb precissió i succionada per unes ventoses que dipositaven el vidre tallat en contenidors gairebé verticals.

Josep Solà i Ros, per mitjà d’una animació en DVD, mostrà i comentà als alumnes el procés de tallat del vidre per als parabrises dels automòbils i el seu muntatge, després del pas a un nou escalfament i moldejat amb tensions que fan possible que, en cas de trencar-se, s’esmicoli. Venia preparat per fer una demostració. Fou especatcular d’allò més veure l’explosió d’un parabrises tan bon punt rebé l’encertat cop donat per la seva petita filla, aparentment no gaire fort. L’efecte que pot produïr-se si rep l’impacte d’una pedreta. S’esmicolà en petits fragments que s’escamparen per l’escenari i algún caigué davant les primeres files de la platea.

Unes preguntes sobre vidres d’alta seguretat i com un vidre es transforma en mirall clogueren l’amena i instructiva classe. Fou molt aplaudit.


S.B.G.