L'ORATORI DEL MIL·LENARI

 

El passat dilluns, 18 de febrer, l’alumnat d’AUGA assistí, a l’aula del Teatre Municipal de l’Ateneu, a l’audició de l’Oratori del Mil.lenari de Santa Maria quina música composà Mn. Valentí Miserachs amb textos d’Antoni Dalmau i Ribalta.

Gaspar Vilarrubies, després d’unes paraules de Magí Puig, feu la presentació de la filmació que havia realitzat seguint text i música tot dient que ell només s’havia limitat a fer la filmació i que el mèrit era dels autors de l’Oratori que s’havia presentat a la basílica de Santa Maria d’Igualada el 28 de març del 2004 –els actes del mil.lenari començaren el 2003- amb la col.laboració de les corals igualadines i també fou interpretat, el 27 de febrer del 2005 al Palau de la Música de Barcelona amb la mateixa col.laboració dels cantaires.

Per acabar recomanà posar atenció a les imatges de les pintures preses a la basílica en forma de primers plans i desitjà que tots plegats fruïssin de l’Oratori el qual segueix la història d’Igualada en 4 quadres: el 1r. il.lustra sobre l’arribada dels primers habitants de la que anys a venir s’anomenaria la Conca d’Òdena. El 2n canta l’expansió amb l’arribada de les allaus del nord, romans i sarraïns fins l’empenta cristiana de l’abat Oliba, fill del comte Oliba Cabreta de Cerdanya-Besalú, abat de Ripoll i Cuixà el 1008 i més endavant bisbe de Vic. El 3r el naixement d’Igualada, la seva dependència del senyoriu d’Òdena i després del monestir de Sant Cugat, el condomini del monestir i la corona fins la compra dels drets jurisdiccionals a l’abat de Sant Cugat. El 4rt la consolidació d’Igualada com a vila i els vincles que la unirien sempre més amb Santa Maria. Àdhuc el temps en el qual el temple fou convertit en mercat cobert i destruïts els seus altars. Finalment la reconstrucció que culminà amb l’actual realitat.

Parlar de la qualitat musical de l’obra de Mn. Valentí Miserachs seria redundar en elogis sobradament merescuts. Bé prou que ho constataren els alumnes d’AUGA la majoria dels quals, d’altra banda, no era la primera vegada que connectaven musicalment amb l’obra de Mn. Valentí. La lletra d’Antoni Dalmau, sobreimpresa en diverses formes, com també il.lustracions de la seva història d’Igualada per a infants fou inserida en els moments adients per l’experta mà de Gaspar Vilarrubias quan es tracta de fer muntatges fílmics. Oi més quan ho fa amb tecnologia moderna.

Les il.lustracions paisatgístiques de la comarca i d’altres indrets de Catalunya, tant d’esglèsies com monestirs i des del mar fins la muntanya, en flor o amb neu, s’alternaren també amb dibuixos o olis d’autors igualadins amb paisatges que s’obrien i tancaven en el moment precís de l’acord musical. Corprenedores les imatges de la destrucció i posterior restauració de Santa Maria sobre el torrent musical amb el qual acaba l’Oratori.

El detall de les pintures de la cúpola, tal com havia dit al principi l’autor de la filmació, Gaspar Vilarrubies, val la pena de ser vist en primers plans fraccionats. Tota una lliçó d’història que difícilment oblidarà l’alumnat.

S.B.G.