Dilluns passat, a l’aula
del Teatre Municipal de l’Ateneu, l’alumnat de l’AUGA”
de l’Anoia rebé una classe magistral sobre la prevenció
i tractament de la diabetes. La desenvolupà la Dra. Montserrat
Just i Mallart, especialista en Medicina Familiar i Comunitària.
Després de ser presentada pel president d’AUGA, Magí
puig, la Dra. Just s’enfrontà als micròfons, a
l’ordinador i al punter làser, per tal d’oferir
a l’alumnat una visió del què és la diabetes.
Ja d’entrada feu avinent que procuraria fer-ho en un llenguatge
comprensible reduïnt al mínim els termes mèdics
als quals està avesada quan parla entre metges. A més
a més invità l’alumnat a fer preguntes en ple
desenvolupament de la classe si alguna cosa no s’acabava d’entrendre.
Ajudant-se d’imatges virtuals presentà a l’alumnat
els tres tipus de diabetis que se solen donar i quins orígens
poden ser genètics, medi ambientals i d’estil de vida.
A continuació, tot i que se suposava ben definit, analitzà
cadascún dels tres orígens i acabà fent cap a
les complicacions més freqüents que amenacen als diabètics:
complicacions del ronyó, dels ulls, del sistema nerviós,
del cor i les artèries i quina intensitat i duració
podien dependre d’un mal control alimentari. Per tant, amb un
bon control, susceptibles de millora.
La medicina, al llarg dels anys ha anat tipificant els diferents tipus
de diabetes: la Mellitus 1, la Mellitus 2, la gestacional, la MODY
i la LADA; la primera d’aquestes s’inclouria dins la Mellitus
2 i la segona en la Mellitus 1. I què passa amb la 1 i la 2?
Doncs, que quan es pateix la 1 hi ha una destrucció de cèl.lules
del Pàncreas i aquest deixa de produïr insulina. En la
de tipus 2 no hi ha destrucció de cèl.lules sinó
que aquestes fabriquen menys insulina de la necessària abocant
a una disfunció de l’òrgan i per tant que aquest
sigui poc eficaç. La gestacional apareix durant l’embaràs
i generalment desapareix en acabar aquest. Cal, però estar
atents i vetllar el possible risc si aparegués aquest tipus.
La MODY ve donada per l’increment dels nens obesos per culpa
d’una mala dieta. La inclouríem, doncs, dins el tipus
segon. En el primer inclouríem la LADA que apareix entre els
35 i 50 anys i que requereix un tractament amb insulina.
Seguidament, la Dra. Montserrat Just, presentà a l’alumnat
un quadre per ajudar a comprendre quina funció fa la insulina,
tant si és produïda pel pàncreas com si és
artifical. Mostrà el seu recorregut pel cos humà, vasos
i muscles. Com, des de la digestió, passa a la sang i permet
la oxigenació de les cèl.lules. Comparà la seva
funció amb la del combustible d’un cotxe a la recerca
d’energia. Les cèl.lules si s’oxigenen bé
fan que aquella aportació de sucre es transformi en energia.
La insulina és com la clau que obra la porta per tal que el
sucre, o energia, entri i ho faci amb les proporcions adients. Si
el pàncreas funciona malament i la dosi d’insulina no
entra correctament, el cos es pot trobar que compta amb molt sucre,
igual a energia, però que les cèl.lules es moren de
gana perquè aquesta no els arriba.
Generalment hom considera que un nivell de sucre en la sang superior
a 126, en dejú i sense haver fet exercici, és motiu
de prendre mesures com la de plantejar-se anar a consultar el metge.
Entre 100 i 126 seria qüestió d’anar-ho controlant
per vetllar que no es desmarxi i amb menys de 100 cap problema.
D’aquí passà a analitzar els tipus de prevenció.
Es mostrà fermament partidària d’una alimentació
equilibrada i fer exercici. L’equilibri entés com a menjar
de tot, sense abusar, i l’exercici fet sense pretensions de
batre rècords. Resumint-ho: els panxa prims corren un risc
de l’ordre d’un 58 % menys de perill ja que l’organisme
equilibra la despesa energètica amb el sucre que crema.
D’aquí es passà a parlar del colesterol i dels
greixos saturats i insaturats i de la necessitat que tenen els prediabètics
i diabètics de fer 5 menjades al dia seguint un hàbit
horari per tal que al pàncreas no li calgui desmarxar-se i
doni l’abast o bé li sigui més fàcil donar-lo.
També facilitar, per mitjà d’una dieta d’hidrats
de carboni d’absorció lenta, com podria ser l’arròs,
la pasta, llegums, patates i el pa, que aquests hidrats es transformin
en energia més a poc a poc.
Les dietes, tot i que és bo que siguin individualitzades, haurien
d’incloure, en termes generals per a tothom, de 55 a 60 % d’hidrats,
entre 20 i 30 % de greixos i d’un 15 a 20 % de proteïnes.
Per tal de seguir-ho visualment projectà una piràmide
de l’alimentació i un quadre d’absorció
més o menys ràpida del sucre bo i tornant a parlar de
l’exercici tipus aeròbic, caminar i nedar. Tot sense
fer-ho com aquells que van a batre un rècord.
La projecció d’una piràmide d’activitats
ajudà l’alumnat a comprendre-ho millor.
Finalment projectà un mapamundi acolorit seguint els percentatges
de diabètics. Amèrica del nord, amb els USA al capdavant,
seguits de Mèxic i Canadà, figuraven amb els percentatges
més alts. Àfrica, el continent amb el percentatge més
baix. Europa, tot i comptant amb un nivell relativament baix, es veu
que tendeix a desmarxar-se a l’alça.
A l’hora de les preguntes, tota vegada que la conferenciant
havia parlat de les calories que cremen les dones africanes anant
a buscar aigua, un alumne opinà que aquí, doncs, podíem
mirar el futur amb optimisme ja que, tal com tenim el tema de l’aigua,
tal vegada haurem de caminar tant com els africans per trobar-ne.
Una bona conferència amb un bon final.
S.B.G.