Inauguració oficicial del curs acadèmic
El Rec: patrimoni cultural i hipòtesi de futur

 

Prèvia la ressenya del que fou la doble inauguració oficial de dilluns passat a la tarda, al Teatre Municipal de l’Ateneu, escau l’aclariment de dues inexactituts aparegudes en l’anterior ressenya sobre el “Mig segle del Casal”. Jaume Serarols i Pallerols és el nom complet de l’actual president del Casal i pel que fa al mossén no era Eloi sinó Aloy. Hom en demana les disculpes adients.

Amb l’assistència de l’alcalde d’Igualada, Jordi Aymamí; del president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete; la directora de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica i Industrial d’Igualada (EUETTI), Rita Puig; la regidora de Benestar Social, Pilar Salat, de la directora del CECI, Conxa Catells i de Sebastià Borràs, en representació d’AUGA per absència de Magí Puig, quedà formada la mesa presidencial de les inauguracions, en un acte conjunt, del curs 2007-2008 d’AUGA Igualada i la Setmana Gran. S’esperaba la presència del president de la Federació Catalana d’Aules per a la Gent Gran, Josep Romà Barriga, però aquesta no fou possible per causes de força major.

L’alcalde, Jordi Aymamí, donà en primer lloc la paraula a Sebastià Borràs el qual feu esment a que aquella era ja la tercera classe del curs ja que l’alumnat d’AUGA passa al davant de l’activitat escolar, any rera any, havent fet els deures de la programació nova abans de tancar curs. Seguidament, en nom d’AUGA, agraí al M.I. Ajuntament d’Igualada, la cessió del Teatre Municipal de l’Ateneu per a les classes dels dilluns a la tarda. Una magnífica àula dotada de moderna tècnica i personal expert. També els agraïments al Consell Comarcal de l’Anoia per les trameses de correspondència i col.laboració en els desplaçaments per la Comarca; a l’AFOPA per l’assessorament i col.laboració econòmica dins el marc de la federació d’àules; a la EUETII per donar acolliment a l’AUGA i subvencionar les fotocòpies si cal. I, naturalment, a tot l’alumnat ja que sense el seu interès, entusiasme i assitència massiva, l’AUGA no seria possible. Acabà amb el lema que sovint recorda el president Magí Puig: que l’ampliar coneixements ens porti a sentir-nos cada dia més joves i feliços. A totes i a tots: fruitós i feliç curs 2007-2008!

L’alcalde, Jordi Aymamí, felicità els alumnes d’AUGA pel seu entusiasme per les classes i els encoratjà a seguir per aquest camí tal com han vingut fent fins ara. També es felicità de que Igualada comptés amb ciutadans que afronten el pas dels anys amb ganes de conservar i ampliar coneixements. Enllaçà aquest fet amb la Setmana Gran que també s’inauguraba oficialment en aquell acte i es dirigí a totes i a tots per demanar-los que participessin amb entusiasme a la colla d’actes programats per la regidoria de Benestar Social, de la qual té cura Pilar Salat aquí present, i també dels programats per la regidoria de Cultura. Demanà a tots, però, que també fossin crítics amb la gestió municipal. Millor amb crítica constructiva si fos possible.Acabà desitjant a tots una bona Setmana Gran i èxit en el curs 2007-2008.

Xavier Boquete, el qual s’estrenava en un acte semblant com a president del Consell Comarcal de l’Anoia, es felicità de la nombrosa concurrència i s’oferí per a col.laborar en tot quant fos possible per tal de tirar endavant l’obrir portes per tal que la gent gran disposés cada dia de majors facilitats pel lleure i la cultura.
Acabat l’acte protocolari de l’obertura de la Setmana Gran i del curs d’AUGA es donà pas a la presentació, per part de Conxa Castells, dels professors de l’Escola d’Arquitectura de Sant Cugat del Vallès, UPC: Txatxo Sabater i Carles Llop, els quals en aquell acte organitzat conjuntament per AUGA i el CECI, presentarien el tema: “El Rec: patrimoni cultural i hipòtesi de futur” un treball desenvolupat per l’Escola d’Arquitectura en base a enllaçar el nucli central d’Igualada amb el rec mitjançant una proposta arquitectònica moderna que respectés el patrimoni heretat.

Carles Llop, amb una dicció impeclable i bona veu, remarcà, gairebé d’una manera poètica, el perquè de l’estima dels pobles pel seu patrimoni. Una paraula que analitzà des del seus orígens (pater i nomos) per acabar amb el respecte que hauria de merèixer la seva conservació com a font d’identitats i punt d’entroncament cap al futur. Si sempre s’hagués procedit a la “tabula rasa” no hauria quedat res per ensenyar i s’haurien perdut els llaços culturals amb les arrels de tot tipus. Fins i tot d’experiències útils per al futur. D’aquí que el Rec, si es perdés, seria una pèrdua important de patrimoni. La proposta innovadora, respectant-lo i afegint-hi vivenda i equipaments per a atendre les noves necessitats, com ens comentaria Txatxo Sabater, seria una solució idònia. Tal vegada un somni. Però un somni que en altres punts del planeta han sapigut fer realitat.

Txatxo Sabater presentà des d’una perspectiva més tècnica el treball, o somni, que havien fet els alumnes de la Universitat Politècnica del Vallès, amb profussió de composicions entre fotografia i disseny. Tot plegat de formes i espais agosarats que connectaven des de l’arc del Passeig de les Cabres, seguint els espais dels quals pot disposar el municipi fins arribar al Rec salvant un pendent considerable. Un conjunt d’habitatges, places i corredors, serveis i tallers, àdhuc horts fàcils de cultivar, amb àmplis àmbits de comunicació semblants a les imatges d’altres que funcionen fa anys en països nòrdics. Relligar el centre amb els edificis vells, respectant-los.

Una agosarada proposta de futur que cal remarcar que queda com a resultat d’un treball dels alumnes de l’Escola d’Arquitectura del Vallès. Un somni?

La realitat en sol estar allunyada. Però no deixà de ser, la conferència, una obertura. Com digué Carles Llop en determinat moment: identitats d’obertura a noves necessitats no pas en contra d’altres identitats. Un patrimoni evolucionat el Rec. I una possibilitat de futur quina exposició, tot i molt interessant, resultà un pel llarga pels horaris habituals de les àules d’AUGA.

S.B.G.