CAP A UNA CORRECTA ALIMENTACIÓ DE LA MÀ DELS GRANS

 

Magí Puig presentà, dilluns a la tarda, al Teatre Municipal de l’Ateneu, les doctores Joima Panisello, relacions institucionals de la Fundació per al Foment de la Salut i Carme Bertran, metgesa del ABS Cardona, les quals cuidarien de la presentació i la ponència del tema a tractar a l’àula: Cap a una correcta alimentació de la mà dels grans. Seguidament ho feu de Pere Jansà, un professional de la cuina conegut abastament a Igualada com el xef del Jardí de la Granja Pla i de Sesoliveres el qual cuidaria, al final, dels consells pràctics que pot aportar l’experiència.

D’entrada la doctora Panisello parlà de com els nord-americans, allà pels anys 50 del darrer segle començaren a voler saber com era que, a la Mediterrània, comptèssim menys afectats cardiovasculars, diabètics i obesos que no pas ells. Les investigacions portaren a la certesa que era el tipus d’alimentació sàbiament barrejada de verdures, fruites i llegums amb poca incidència de greixos. D’aquí sortí el terme de cuina mediterrània que ha arribat als nostres dies i que ella, personalment, més aviat es decantaria per dir-ne: estil de menjar mediterrani. Un estil que seria bo que, ja que la vida moderna comporta que els pares deixin la mainada amb els avis, ocupats com estan ambdós per la feina, aquells sapiguessin transmetre als néts els hàbits de compra i cuina que ens llegaren mares i àvies a nosaltres.

La ponència de la doctora Carme Bertran girà en torn dels valors nutritius de les verdures i de la necessitat de comprar sempre fruita i verdures fresques ja que podem gaudir d’aquest privilegi. Remarcà que aquesta era la manera ideal de menjar bé i sobretot menjar sa ja que verdures i fruites ens aporten tota mena de vitamines, hidrats de carboni i fibra que el nostre cos necessita. La projecció de la piràmide alimentària, però, sempre deixa les verdures en el segon graò quan no hauria de ser així. A partir d’aquí s’extengué en els minerals i vitamines que aporten els diferents tipus de verdura i de fruita. Una exposició exhaustiva que fou seguida amb molt interès per l’alumnat el qual, gràcies a la informàtica, podia seguir les explicacions amb un acurat i puntual visual. Pel que fa als fruits secs també, sense abusar-ne, cal considerar-los molt recomanables per ser molt energètics. Acabà dient que tal vegada s’havia allargat molt i que passava la paraula a Pere Jansà.

L’alumnat, aleshores, passà a assabentar-se d’una colla de coses de caire pràctic dins la cuina que ens llegaren mares i àvies i que com a experimentat xef se sabia de sobres. D’entrada, però, digué que no revelaria cap truc ja que, a la cuina, no existeix altre truc que el d’adquirir els aliments frescos. Insistí en que tenia raó la doctora en dir que cada dia verdura, en una o altra forma. O si es vol patata i ceba. Pel que fa a la fruita aconsellà no trossejar-la si no és per menjar-la tot seguit. Millor queixalar-la. I recordà una dita: una poma cada dia porta lluny de la infermeria.

Tot i així, donada la quantitat de productes químics que hi tiren per tal d’eradicar plagues i que arribin bé a la collita, recomaná treure profundament la part cònica de dalt i no tant la de baix ja que és allí on s’acumulen les restes de les aspersions de productes. Pel demès, rentarles ben rentades, eixugar-les amb un drap i queixalada. La forma de treure els grans de la magrana, les diferents maneres de consumir moniato, tallar una ceba quelcom a l’esbiaix per tal que no s’esfulli, com la pastanaga no lliga amb la sal i vinagre, l’invent dels ganivets de porcel.lana per tal que el tall als enciams no s’oxidi i la recomanació de fer-ho a mà...

Una colla de consells pràctics dels quals l’alumnat d’AUGA en prengué bona nota.

Després, tot i que l’àula havia exhaurit de sobres el temps habitual, encara hi hagué un animat torn de preguntes a les quals respongueren la doctora Carme Bertran i el xef Pere Jansà. Com assegurar-se de conservar la frutia fresca? Anant-la comprant de mica en mica. Fou una de les darreres.

Segur que es baté el rècord de durada d’una classe de l’AUGA a l’Ateneu. Però, això sí, fou amb l’aquiescència de l’alumnat.

S.B.G.